Slik steker du hel kylling

Slik steker du hel kylling

God kylling skal være saftig og smakfull, og helstekt kylling i ovn er en enkel måte å lage god kylling. Prøv våre tips for saftig, ovnsbakt kylling

Å steke en hel kylling er mye enklere enn du tror, og det beste er at du kan krydre med hva du vil

Fordelen med hel kylling er at du får både vinger, lår og fileter, som er perfekt om du skal lage mat til mange. I tillegg inneholder hel kylling mer fett, som igjen gir mer smak.

Få hel, fersk kylling levert hjem

Helstekt kylling er økonomisk og passer til hverdag og fest. Lag gjerne tilbehøret mens kyllingen stekes!

Slik tilbereder du hel, rå kylling

1. Tørk av kyllingen med kjøkkenpapir.

2. Lag noen snitt i skinnet på bryst og lår som kan fylles med smør, sitron eller urter.

3. Smør kyllingen godt inn med smør (gjerne urtesmør) og krydre med salt, pepper og eventuelt annet krydder du liker. Legg gjerne smørklatter i snittene du laget i brystet og lårene.

4. Bind sammen bena med litt hyssing. 

Emblem
Usikker på hvilke krydder som smaker godt til kyllingen? Prøv timian, rosmarin, hvitløk og sitron. Bruk gjerne friske urter, det gir ekstra god smak og fyller kjøkkenet med god duft!

Saftig kylling ved å kombinere steking og damping. 

Kyllingen kan stekes på ulike måter avhengig av hva slags kjøkkenutstyr du har tilgjengelig. For det saftigste resultatet, bør kyllingen dampes og stekes samtidig. Slik kan du gjøre det på kjøkkenet hjemme:

  • Stekeovn: Legg kyllingen i en ildfastform på en seng av grønnsaker, og fyll på med vann eller kraft i formen.
  • Gryte: Legg kyllingen i en gryte, og tilsett vann eller kyllingkraft. Dekk med lokk, da damper du kyllingen samtidig som den stekes. 
Kyllingen blir ekstra saftig om du har litt vann eller kyllingkraft i formen før den settes i ovnen Kyllingen blir ekstra saftig om du har litt vann eller kyllingkraft i formen før den settes i ovnen

Helstekt kylling i ovn

Stek kyllingen på 180 grader midt i ovnen, i ca. 1,5 time - eller til den når ca. 68 grader i kjernetemperatur. 

  • Med steketermometer: skal stikkes inn i den tykkeste delen av kyllingbrystet. Tuppen på steketermometeret skal ikke treffe bein, da vil den gi deg feil temperatur. Ta ut kyllingen når den er  ca. 68 grader. Kontroller også kjernetemperaturen i kjøttet på innsiden av låret.
  • Uten steketermometer: Sjekk om kyllingen er ferdigstekt ved å stikke en liten, spiss kniv inn ved lårfestet. Kjøttsaften som kommer ut, skal være klar. Er den rosa eller har rosaskjær, er ikke kyllingen gjennomstekt. 
Emblem
Har du dårlig tid og vil kutte ned steketiden? Lag et par snitt på den tykkeste delen av låret, slik at lår og bryst blir ferdige samtidig.

Ikke server kyllingen med en gang

La kyllingen hvile på benken i 10-20 minutter før du skjærer i den. Hviletiden er svært viktig for at ikke all kjøttsaften skal sive ut når du deler den opp. 

Hviletiden gjør at kjøttsaften får "satt seg" i kjøttet, og gjør kyllingen ekstra saftig og smakfull. 

Ta gjerne vare på beina - eller skroget som det kalles - for å koke kraft. Kraften kan brukes i det meste av gryter og supper.

Flere oppskrifter med hel kylling

Helstekt kylling kan varieres i det uendelige! Kylling er en en råvare som passer godt til mange ulike krydder, sauser, smaker og det aller meste av tilbehør.

En hel kylling kan også bli mer mat enn man klarer å spise opp, men kylling er også god restemat! Kyllingkjøtt smaker godt i både kalde og varme salater, wok, pasta, taco, sandwicher og som topping til supper. 

Ikke tid til å steke kylling selv? Vi har ferdig, helstekt kylling: