Alt om chiafrø
Til tross for liten størrelse er chiafrø proppfullt av gode næringsstoffer. I tillegg kan de hjelpe til med å tykne både grøt og smoothies. De er svært allsidige, og en god måte å få i seg både ekstra omega-3 fettsyrer og fiber på.
Chiafrø er ingen ny trend
Chiafrø kommer fra en blomst myntefamilien, og er opprinnelig fra Mexico og Guatemala.
Faktisk har chiafrø vært noe både Aztekerne og Mayaene spiste for over 500 år siden. "Chia" er faktisk Mayaenes ord for "styrke" - man kan med andre ord trygt si at dette lille frøet har vært god kost i lang tid!
Hva er chiafrø godt for?
Chiafrø inneholder en rekke nyttinge næringsstoffer. De inneholder blant annet både omega-3 fettsyrer, mye protein, antioksidanter og flere essensielle mineraler - i tillegg til fiber.
Trenger du mer fiber eller omega-3 i kosten, kan du med fordel bruke chiafrø i maten i tillegg til å spise god, variert kost.
Kan man spise tørre chiafrø?
Det er mange som tror chiafrø må bløtlegges i forveien, noe som gjør at mange dropper å bruke chiafrø i maten.
Chiafrø kan fint spises tørre. Du kan bruke dem i både varm og kald mat, men de har noen morsomme egenskaper når de bløtlegges. La de svelle i minst 6 timer for det beste resultatet.
- Bløtlegger du chiafrø i vann, får du gele. Geleen kan brukes til å tykne opp f.eks sauser eller supper.
- Bløtlagte chiafrø sveller og tykner væsken de ligger i. Det er derfor de egner seg så godt til kjøleskapsgrøt, havregrøt og smoothies.
- Chiafrø-gele kan brukes som erstatning for egg. Javisst, denne geleen fungerer fint som eggerstatning i bakst og desserter!
Slik bruker du chiafrø
Chiafrø smaker lite, nærmest ingenting. Det tar derimot til seg mye smak fra væsken den ligger i. Dette har gjort den veldig populær i smoothies, smoothiebowls, havregrøt og kjøleskapsgrøt.
Prøv også chiafrø i energibarer, gjærbakst, frokostblandinger og yoghurt.
Chiafrø i gjærbakst
Siden chiafrø tar til seg så mye væske, gjør de gjærbaksten både saftig og smakfull.
Prøv denne oppskriften med chiafrø i deigen - perfekte, saftige og eltefrie rundstykker som passer like godt til matpakken som søndagsfrokosten.