Slik spiser du grovere

Slik spiser du grovere

Det anbefales at vi får i oss 70-90 gram fullkorn per dag, men hvordan gjør vi det? Vi gir deg Sunnspirasjon til gode valg i butikken og hjemme.

Velg et grovere brød

Grove kornvarer er en viktig kilde til kostfiber, og mange av oss spiser mye brød i løpet av en uke. Derfor er det et godt tips å velge grove brød i hverdagen! 

Brødskalaen gjør det enklere for deg å vite hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Når brødet har mer enn 50 prosent innhold av dette, regnes det som grovt.

Slik velger du det groveste brødet

Slik velger du det groveste brødet

På få år har vi fått et fantastisk utvalg av både grove og fine brødsorter av flere kornslag. Hva skal man egentlig se etter slik at man enkelt kan velge et grovt brød?

Kjøp saftige grovbrød hos MENY:

Emblem
Det er viktig for barn med inntak av kostfiber, så husk å velge grove brød til matpakken.
Ingenting er som nybakt brød! Prøv med nøtter, hele korn og frø - brødet blir utrolig saftig og godt! Ingenting er som nybakt brød! Prøv med nøtter, hele korn og frø - brødet blir utrolig saftig og godt!

Bytt ut melet

Enten du skal bake brød, lage vafler eller pannekaker kan du enkelt bytte ut det fine hvetemelet med en grovere type. Ønsker du et saftig brød, kan du tilsette hele korn, kjerner og nøtter i tillegg.

I pannekake- eller vaffelrøren kan du bytte ut halvparten av melet med grovere mel. Det smaker minst like godt, og er perfekt til middag, matpakken eller kos med god samvittighet. 

Prøv disse meltypene:

Emblem
Fullkorn gir en god metthetsfølelse som varer lenge og kan forebygge småspising mellom måltidene?

Prøv fullkornspasta

Hvis du tenkte pasta var pasta og at ris bare har mange navn, har du gått glipp av en verden av gode smaker! Vanlig pasta kan enkelt byttes ut med fullkornspasta, og hos MENY finner du et stort utvalg grov pasta, både fersk og tørket.

Et tips til pastaen er å putte ekstra grønnsaker som gulrot og selleri i tomatsausen - smakfullt og utrolig godt! Som en ekstra bonus er det enklere for barna å spise grønnsaker i god tomatsaus.

Kjøp fullkornspasta i nettbutikken:

Bytt ut risen

Er du glad i ris? Prøv brun ris, byggris, villris eller kanskje noen fine erstatninger som couscous, quinoa eller bulgur. Ikke la deg skremme av de eksotiske navnene - alle tre er nemlig bare ulike korntyper.

Det finnes også mange grovere ferdigprodukter, som grovere tortillalefser, pølse- og hamburgerbrød. Det gjør det svært enkelt å velge litt sunnere i en hektisk hverdag.

Har du prøvd disse?


Hvorfor er fullkorn sunnere?

I fullkornprodukter brukes - som navnet tilsier - hele kornet. Kime, kjerne og skall, og skallet inneholder stort sett alle fibrene i kornet.

Hvitt, finmalt mel inneholder derimot nesten bare kjernen av kornet, og man går glipp av de fibrene og næringsstoffene som sitter i skallet og kimen.

Det anbefales at minst halvparten av det totale inntaket av kornprodukter bør være i form av fullkorn.