10 Matskatter du må smake i sommer

10 Matskatter du må smake i sommer

Det bugner av unike Matskatter i Norge, og lokalmaten blir produsert av ildsjeler over hele landet. Her er ti varianter du må smake i sommer!

1. Vår ferske Angusburger

Sommerens beste burger har sine røtter i Stavanger, nærmere bestemt angusburgeren til A. Idsøe i Stavanger.

Den er laget av 100% norsk angus og er en perfekt sammensetning av storfe høyrygg, bog og brisket som gir en helt særegen saftighet og god smak. Hver dag blir garantert en fest med denne luksusburgeren på grillen!

Server Angusburger med klassisk tilbehør som sprøstekt bacon, løk, smeltet cheddar, bifftomat, pariseragurk og salat.

Kjøp Angusburger hos MENY

2. Rå salssiccia fra Jacobs Utvalgte

Når vi først befinner oss i Stavanger, kommer vi ikke utenom pølser. Rå salsiccia fra Jacobs utvalgte er laget av svinekjøtt fra Jæren Smak - som garanterer både høy kvalitet og dyrevelferd.

Den saftige italienskinspirerte favoritten er godt krydret, med mye smak. Prøv å klemme ut små boller av pølsene og bruk på pizza eller i en pastasaus. Så godt - så enkelt!

Grill eller stek den hel, og husk at pølsen ikke skal snittes før du griller den. Når den er ferdig kan du dele den opp i ønsket lengde. 

Slik tilbereder du rå pølse

Slik tilbereder du rå pølse

Pølse er et fast innslag når man fyrer opp grillen, enten det er en ventepølse eller hovedretten. Prøv noe nytt med rå, smakfulle og saftige pølser som fortjener hedersplassen på tallerkenen!

3. Gringo fra Klokk & Co

I hovedstaden finner vi muligens landets beste alkoholfrie øl, produsert av Klokk & Co.

Gründerne er lidenskapelig opptatt av godt håndverk og spennende smaker, og Gringo er intet unntak.

Det friske ølet er tilsatt ferskpresset lime og ingefær, og er den perfekte tørsteslukker i sommervarmen. Gringo er en perfekt match til fredagstacoen, men passer også godt til skalldyr og annen sjømat.

4. Coppaskinke fra Tind

Mellom bakkar og berg på Stranda holder lokalprodusenten Tind til. Her har familien Ringstad har laget norsk spekemat i særklasse gjennom flere generasjoner.

Den populære Coppaskinke er smaksatt med en egen krydderblanding kombinert med lang speketid. Slikt blir det god skinke av!

I sommer er den salte, smaksrike Coppaskinken et must på ethvert spekefat, men prøv den gjerne i en kremet pastarett eller i en lun frokostomelett.

En tur i Sunnmørsalpene har aldri sett så fristende ut. En tur i Sunnmørsalpene har aldri sett så fristende ut.

5. Slegge salami fra Ask

På Jevnaker finner vi Matskattprodusenten Ask. Her ligger gården i utkanten av Nordmarka, hvor dyrene går fritt og spiser økologisk gress fra egne jorder.

Ask lager spekemat og salami med spennende smaker. De er kanskje aller mest kjent for Slegge salami med chili, cayenne og sort pepper som gir en sterk og fyldig spekepølse.

Du får den i to varianter; snabb og skivet. Vi anbefaler at du prøver den som topping på pizzaen, sprøstekt til fisk eller som et hett tilskudd på spekefatet.

6. Jacobs Utvalgte tomater fra Hanasand

Tomatbonde og gartner Stig Jakob Hanasand og kona Monica driver Hanasand Gård på Rennesøy. Etter at de satset for fullt på gartneriet i 2016 har gården nå hele 53 ansatte og 19 veksthus. 

Her dyrkes 30 sødmefulle tomatsorter, og balansen mellom lys, temperatur, fuktighet, CO2, vanntilgang og gjødsel gir et helt perfekt resultat.

I sommer kan du prøve de smakfulle tomatene i alt fra pastasaus, topping på pizza, i tomatsalat, salsaer, som snakcs eller som tilbehør til sommerens grillmat.

7. Urter fra Skjærgaarden

På gartneriet Skjærgaarden i Åsgårdstrand bugner det av friske urter, perfekt til for å heve smaken på sommermaten.

Naturlige forhold og den gode, varme jorda gir et perfekt utgangspunkt for dyrking av urtene. Prøv frisk dill til fiskerettene i sommer, kruspersille i salater eller supper, og bladpersille til egen pesto eller i wok.

Prøv urtene fra Skjærgaarden

Emblem
Hos MENY finner du varer fra over 450 lokalmatprodusenter. Noen leverer kun til nærområdet, andre leverer til hele landet. Se etter Matskattmerket neste gang du handler!

8. Eplemost fra Askim

Askim Frukt- og Bærpresseri i Østfold. har alltid hatt fokus på tradisjon og kvalitet, og ble etablert i 1936 av lokale bønder og hageeiere. Selv i dag leverer hageeiere egne bær og frukt til presseriet som produserer alt fra fruktmoster og cider til syltetøy.

Ser du etter noe som kan slukke tørsten i sommersolen? Prøv en forfriskende, kald eplemost fra Askim!

Du får den friske eplemosten filtrert, med fruktkjøtt eller sprudlende. Et fruktig og godt alkoholfritt alternativ i sommer - uansett anledning. 

Askim frukt- og bærpresseri

Askim frukt- og bærpresseri

Ren saft rett fra nabolaget i Østfold, med fokus på tradisjon og kvalitet.

9. Formost fra Heidal

Øverst i Gudbrandsdalen ligger Heidal Ysteri, og her produseres den tradisjonsrike brunosten Heidalsosten. Den lages på samme måte som den gjorde for over 100 år siden, og osteformen er laget av en lokal treskjærer. 

Brunosten har en søt, syrlig og karakteristisk smak med et tydelig hint av karamell. Osten er god alene og på brødskiven, men den er så mye mer enn et enkelt pålegg.

Den hører selvsagt til på lefser, vafler og på brødskiva, men du kan også prøve å røre litt brunost i viltsausen eller bruke den som topping på vaniljeisen.

Det er ikke rart at Heidal Ysteri lager så vakker ost når de produserer den rett ved Rondane. Du finner den hos MENY i sommer. Det er ikke rart at Heidal Ysteri lager så vakker ost når de produserer den rett ved Rondane. Du finner den hos MENY i sommer.

10. Golvertind fra Strandli Gård

På Strandli gård i Nordland startet ekteparet Tor og Siri å lage sine egne oster tilbake i 2005. I dag har familiegården et eget ysteri der de bruker pasteurisert kumelk fra egne kyr.

Golvertind er blant ostene som produseres her. Med sin milde og fløyelsmyke smak er dette en blåmuggost selv skeptikere kan like. 

Golvertind egner seg like godt som topping på pizza som smaksforsterker i sauser, og er perfekt på sommerens ostefat!

Hjemme, på hytta eller på norgesferie i sommer?

Finn Matskattene nærmest deg