Havsnø - Gossen
Under en påsketur til Gossen i 2012 myste Michal Bietz Øverland utover havet og spurte seg selv: Hvorfor er det ingen som lager norsk havsalt?
Så satte hun i gang.
Enestående renhet, smak og bærekraft
North Sea Salt Works er en liten saltfabrikk drevet av ekteparet Michal Bietz Øverland og Arve Peder Øverland. Ved å bygge på metoder brukt i Norge siden vikingtiden, leverer North Sea Salt Works havsalt til folks bord med en enestående renhet og smak gjennom en 100% bærekraftig produksjonsprosess.
Startet med krabbekoker
Michal og mannen kjøpte plastdunker, dro ut med båten og hentet opp sjøvann. De fylte en krabbekoker til randen og lot den putre i åtte timer. Innsiden av krabbekokeren var stygg og brent, men i bunnen lå en dam av sjøvann, og midt i dammen en liten haug kritthvite krystaller. De så ut som snøfnugg.
Michal fikk salt på tann. De kjørte fra Gossen til Oslo med hundre liter sjøvann baki bilen og kokte frem mer havsalt hjemme i leiligheten.
– Jeg var som besatt og bestemte meg for å lage gourmetsalt av like god kvalitet som franske Sel de Guérande. – Og det har vi fått til!
Lidenskap for mat
Michal Bietz Øverland vokste opp i Portland, Oregon på vestkysten av USA. Portland ligger i den fruktbare Williamette Valley, og er omringet av økologiske gårder, rancher, vingårder, elver og hav med fersk fisk.
Alt dette har skapt en by med en lidenskapelig matkultur og Michal var en aktiv og skapende del av denne kulturen.
Hun flyttet til Oslo med sin norske mann og deres to sønner i 2011, men det var på øya Gossen, hvor hennes manns familie kom fra, at hun følte seg mest hjemme. Familiens lille småbruk ligger ved veis ende på øya Gossen i Møre og Romsdal.
Fra eiendommen er det utsikt rett ut mot det åpne hav på ene siden og majestetiske fjell på innlandssiden, og bare lyd av vind og hav.
Salt og salthandelens innflytelse på verdenshistorien har alltid fasinert Michal, og det var en selvfølgelighet at hun begynte å studere saltets historie i Norge. Når du treffer henne vil du finne en personlighet som liker å gå fra tanke til gjerning.
På fisketur i familiebåten for noen år siden ut i Saltsteinsleia mot Ona Fyr fylte hun flere ti-liters kanner med sjøvann. Hver ble merket med nøyaktig posisjon.
Tilbake på land startet hun opp krabbekokeren i naustet, og begynte eksperimenteringsprosessen som i dag har resultert i verdens beste havsalt – Havsnø – som brukes av flere av verdens beste restauranter i dag.
Nøkkelen er det rene, kalde og mineralrike Norskehavet og en prosess bygget på norske tradisjoner som går flere hundre år tilbake, forteller ektemannen og meddriver Arve Peder Øverland.
Hun sendte saltprøver til sin venn, Mark Bitterman, verdens ledende ekspert på matsalt. Hans vurderinger sammen med responsen hun fikk fra noen av Skandinavias og USAs beste kokker fortalte at det saltet som vi lager på Gossen er noe helt spesielt — kanskje verdens beste.
Rent sjøvann eneste ingrediens
Havsnø er håndhøstede sjøsaltflak laget fra rent kaldt sjøvann fra Saltsteinsleia, ei lei inn fra det åpne havet, som går rett forbi den lille fabrikken på Gossen. Rent, friskt og mineralrikt sjøvann fra Norgeshavet er havsaltets eneste ingrediens.
Det gir en klar og ren saltsmak, og et flaksalt hvitt som snø med en sprø og fin konsistens. Det er en utrettelig jakt etter den perfekte smaken, de vakreste flakene og en konsistens som knuses lett mellom fingrene for å gi maten det lille ekstra – som er det som gir havsaltet en karakter, en profil og en personlighet.
Smaken gjenspeiler norsk natur og hav med en kraftig saltsmak og en sprø og fin konsistens uten bitterhet
- Det er mineralene i saltet og prosessen det framstilles på som gjør at Havsnø skiller seg fra konkurrentene, forteller Arve.
- Lysverket og Colonialen er to restauranter i Bergen som bruker saltet vårt, men restaurantkundene våre inkluderer også lederne innen det norske kjøkken som Maaemo og Noma. Vi importeres og selges nå i flere europeiske land, samt Australia og USA. Produksjonen er 100% bærekraftig, og satt opp slik at vi går fra sjøvann til pose på seks dager, legger han til.
Det er viktig med produkter skapt av folk med lidenskap for det de driver med. Det kommer fra tradisjon og gründere som vil jobbe med de beste råvarene.
- De beste råvarene er i distriktene i langstrakte Norge, sier Arve.