King Mikals laks - Hjelmeland Se video

King Mikals laks - Hjelmeland

En ekte gladlaks fra Rogaland.

På Skiftun i Hjelmeland kommune drives det familieeide røykeriet Mikals Laks, basert på tradisjonsrike oppskrifter.

Familien til grunnlegger Mikal O. Viga har drevet lakseoppdrett og jobbet med fisk i flere generasjoner. Da Mikal hadde friperioder fra jobben sin offshore, røykte han laks på hobbybasis.

- I starten var det litt av og på med produksjonen, men hvert år var det en sveitsisk legemiddelprodusent som ønsket røykt laks til kunder og forbindelser til jul. Etter å ha levert noen år uten gyldig eksportlisens og godkjenning, ble varene stoppet på grensen og en sint og frustrert kunde ringte til Norge og lurte på hva slags useriøs bedrift dette var. De visste jo ikke at laksen var ”hjemmeprodusert”, sier Mikal.

Han bestemte seg der og da for å satse mer seriøst, og det ble investert i et stort næringsbygg som ble bygget opp og tilpasset alle krav i næringsmiddelindustrien.

Alle godkjenninger kom etter hvert på plass, og i dag leveres King Mikals Laks til både innenlands- og eksportmarkedet.

Oppskrifter tilbake til 1870

Produktene som produseres er blant annet røykelaks, varmrøykt laks og gravlaks. Produktene til King Mikals Laks er basert på tradisjonsrike oppskrifter, og det er viktig for dem å produsere produkter av høy kvalitet som de kan være stolte av å levere.

- For eksempel så tørrsalter vi fisken – altså bruker vi ikke saltinjeksjon som blir brukt av mange på markedet i dag, sier Mikal.

- Vi bruker bare superior laksefilet og prosessen starter samme dag som laksen tas opp fra merdene. Alle produktene våre er merket med batch-nummer, som gjør at man kan spore produktet helt tilbake til smoltproduksjon. Oppskriftene våre går tilbake til 1870, legger han til.

Tradisjon, håndverk og naturlige råvarer

De har opplevd en stor økning i etterspørsel av produktene sine, og hovedproduktet er einerrøykt laks. Produktene er laget av bare de beste råvarene, og selve produksjonen med salting, tørking, røyking og marinering tar cirka en uke, noe som er med på å fremheve de rene smakene. 

 

Vi har ingen kunstige tilsetningsstoffer – dette er håndverkstradisjon

Selv tenker han det fra et samfunnsøkonomisk perspektiv er utrolig viktig med lokale varer og produkter. Sjekker man røykt laks i dagligvarekjeder i Europa, ser man ifølge Mikal at det meste som er merket som røykt laks er røykt i Polen eller andre EU-land, og for eksempel pakket i et annet land.

Mikal mener også interessen for lokal mat og lokale produkter har endret seg siden de startet opp for snart 20 år siden. Mange ønsker å vite hvor produktet er produsert, og det har nok blitt mer stolthet for lokale produkter.

Ser man på Frankrike, Italia og Spania og deres merkevarebygging av lokale produkter og områder, ser man også at denne trenden etter hvert blir mer synlig i Norge.

- Vi ser at mange turister kommer på besøk og ønsker å kjøpe lokale varer. For oss er dette viktige kunder. Vi får også mange forespørsler om bedriftsbesøk der både norske og utenlandske kunder ønsker å se produksjonen vår, forteller han

En bedrift som produserer lokalmat setter navnet sitt på produktet og ønsker å levere et produkt de kan være stolte av. Det jukses ikke. Lokalmat er ærlig.

 

Mikals laks får du i utvalgte MENY-butikker.