Håndpilla reker fra Lyngen

Håndpilla reker fra Lyngen

Ikke mange bedrifter håndpiller reker i Norge. Men hos Lyngenfjord på Lenangsøyra i Nord-Troms har de valgt å gjøre som på femti-tallet og har åtte årsverk knyttet til rekepillelinja på fabrikken.

To grep, vips, ferdigpilla!

- Du tar bare tak ved halen først og drar, så drar du av ved hodet og vips, så er den ferdigpilla. To grep er alt, smiler og viser Eldbjørg Martinussen.

Hun er en av åtte ansatte på rekepillelinja på fabrikken på Lenangsøyra, en hjørnesteinsbedrift i bygda. Under tildelingen av Matmerks spesialitestmerke - den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse, som ble avholdt hos Meny Skøyen i Oslo, viste hun og fem andre rekepillere fram proffpilling til stor begeistring hos frammøtte, blant andre MENY-sjefen Vegard Kjuus som også sto for selve overrekkelsen.

– Trikset er å jobbe rolig. Og så har vi det selvsagt hyggelig underveis, vi på linja. Vi prater og vitser litt, vet du, sier Martinussen, som har pilla reker i over førti år.

Kvalitet i særklasse

Daglig leder Jack Robert Møller sier det er to grunner til at Lyngenfjord har valgt å satse på håndpilla reker i lake:

- Kvalitet og - like viktig - sysselsetting i vårt lille samfunn, sier han. Når det kommer til kvalitet, er håndpilling og maskinell pilling to forskjellige verdener. Håndpilling gir uendelig mye bedre kvalitet, sier Møller.

Og juryen som tildeler Spesialitet-merket er enig. Den ga rekene rekordhøy samlet score. I juryens begrunnelse står det å lese at «rekene har en unik smak som skiller seg tydelig fra øvrige produkter i sin kategori. De har en god konsistens og fremstår som om de kommer rett ut av rekeskallet».

 

Vi har et sammfunsansvar

Sysselsetting er imidlertid et like viktig mål for den tradisjonsrike bedriften. I omsetniing utgjør ikke produktet mer enn rundt ti prosent av virksomheten, men antall årsverk relatert til håndpilling er rundt tretti prosent, anslår Møller. Motoren i bedriften vår er reker som forbruker sjøl må pille, men de skaper bare arbeidsplasser på havet, ikke på fabrikken. Vi har et samfunnsansvar i ei lita bygd. Noen av våre har jobbet med dette i førti - femti år, sier Møller.

Håndpilling handler om mer enn å ville skape et kvalitetsprodukt. Det handler om verdier og om vår historie.

Håndpillede reker fra Lyngenfjord får du kjøpt i utvalgte MENY-butikker