Epleblomsten - Sauherad

Epleblomsten - Sauherad

Eplemost fra Epleblomsten kommer fra friske, solmodne epler fra middelaldergården Sauar Gard i Telemark.

Epleblomsten er et familieeid saftpresseri på Sauar Gard i Fruktbygda Sauherad Telemark, et av landets største fruktdistrikt.

Gården er omkranset av epletrær, og har vært drevet av den samme familien i 250 år. I dag er det Sveinung Sauar som driver den, og det var han som i 2003 startet Epleblomsten AS.

- Etter å ha fundert på hva man skulle bruke gården til, falt valget på å utnytte de gode råvarene som produseres i fruktbygda. Vi ville lage en helt naturlig eplemost, og lagde den første eplemosten i Norge som var ”cloudy” – slik eplemost ser ut rett etter pressing. Produktet vårt er ett hundre prosent rent og ekte, forteller markedssjef Torunn Irene Rugaas i Epleblomsten.

I debutsesongen ble det presset cirka 25 000 liter eplemost på gården, og antall liter har økt for hvert år.

- I 2017 regner vi med at over 1000 tonn epler ruller gjennom pressa. Eplemosten vår har vunnet mange priser, og distribueres kun i Norgesgruppens butikker innen dagligvarehandelen.

Eplemosten tildelt Spesialitetsmerket

Epleblomsten bruker bare nedplukkede epler, ikke nedfallsfrukt, som i tillegg blir sortert og vasket før de går i pressen. De gode råvarene er grunnlaget for virksomheten, og for den gode mosten.

Kjøp produkter fra Epleblomsten hos MENY

- Vi passer på å behandle råvarene optimalt, noe som innebærer at det skal gå så hurtig som mulig fra eplet går i pressen til mosten er ferdig tappet på flasker eller bag. Mosten blir skånsomt pasteurisert og deretter nedkjølt, sier Torunn Irene og fortsetter:

- Vår metode å lage most på, med den unike smaken det gir, har også resultert i at mosten er tildelt Spesialitetsmerket – som bare gis matvarer med unik smak.

Produksjonen foregår om høsten, og i denne korte perioden på snaue tre måneder er det aktivitet hele døgnet. Da er det 15-16 personer i sving. Ellers i året jobbes det med salg, produktutvikling, vedlikehold og produksjonsforbedringer.

Hvorfor synes dere det er viktig med lokale varer og produkter?

- Fordi det føles tryggere, fordi vi vet hvem som har dyrket råvarene og laget produktene, og at det er underlagt et nasjonalt kontrollsystem som vi har all grunn til å stole på, sier Torunn Irene.

Det er viktig for kulturlandskapet og for nasjonal selvforsyning. Gode produkter gir stolte bønder og produsenter.

Hun mener også lokale varer gir miljøgevinster, og er med på å sikre arbeidsplasser og bosetting.

 

Eplemost fra Epleblomsten finner du i alle MENY-butikker.