Haukeli ysteri - Haukeli

Haukeli ysteri - Haukeli

Fransk ost i Telemark.

I Vinje kommune ligger Haukeli Ysteri, som produserer unike oster laget på den beste geitemelka. 

Haukeli Ysteri ble stiftet i 1938, men det var først i 2002 den første norske chevren ble ystet. Så vidt man vet, er det bare ysterne på Haukeli som behersker denne metoden nord for Paris.

Chevre krever nemlig en helt spesiell produksjonsmetode, hvor veldig mye av arbeidet gjøres manuelt. Hvert år produserer ysteriet hele 355 tonn ost.

Tre ulike varianter chevre

Råvarene er førsteklasses melk fra geiter fra lokale gårder, som i generasjoner har gått fritt på stølene i fjellet og beitet på vannskillet mellom Øst- og Vestlandet. Fra disse geitene velger ysterne ut den aller beste melka til å lage Haukeli Chevre.

Ysteriet lager de tre variantene Chevre Original, Chevre Naturell og Chevre Ramsløk, som alle inngår i serien Norske Ostespesialiteter, som er en samling av norske osteskatter fra definerte geografiske områder med særegne historier og sjel. Ostene er av høy kvalitet, godt håndverk – unike og rike på smak.

Chevre Original er en smaksrik, fyldig hvitmuggost, som passer i salater og varme retter – gjerne med honning og nøtter.

Chevre Naturell har en syrlig og mild smak, og kan nytes enten alene eller for å sette en ekstra spiss på maten. Den er perfekt i dipper, sauser og supper.

Chevre Ramsløk er en frisk og aromatisk chevre med myk og kremet konsistens og smaksatt med ramsløk. Den er god alene, men setter også smak på pai, kjøtt eller fisk.