Skjærgaarden Gartneri - Åsgårdstrand
Langs kysten av Oslofjorden ligger Åsgårdstrand. Her dyrker og leverer Skjærgaarden Gartneri friske grønnsaker og urter som setter en spiss på et godt måltid.
I området rundt Åsgårdstrand, hvor Skjærgaarden Gartneri holder til, er det spesielt gode forhold for dyrking av grønnsaker. De solrike dagene, den varme jorda og vinden fra havet skaper et mikroklima som er perfekt for produksjonen. Kristin Stenersen og Bjørge Madsen tok over gården i 1998, og er tredje generasjon som driver gartneriet.
- Kristin sin bestefar drev slakterbutikk i Åsgårdstrand, og gården var butikkens råvareleverandør både på kjøtt og grønnsaker. Det var Kristins mor Turid Stenersen som startet for fullt med grønnsaker da hun sammen med sin mann Ole Stenersen kjøpte gården av bestefar Magnar Stenersen, forteller Bjørge Madsen - driver og eier av Skjærgaarden Gartneri.
Ole og Turid dyrket grønnsaker og bygde opp bedriften til å bli landsdekkende på nisjeprodukter fra Åsgårdstrand. Kristin og Bjørge tok over en godt opparbeidet og innovativ gartneribedrift, og bygde videre på det, slik at hele landet kunne få nyte smaksgrønnsakene fra Åsgårdstrand.
- Vi dyrker all løk og urter for smakens skyld. De naturgitte forholdene med den gode, varme jorda her på Raet og de østvendte hellingene ned mot fjorden som fanger dagens første solstråler gir perfekte rammer for dyrking av urter og løk og andre smaksgrønnsaker. Spesielt stolte er vi av vår egen Skjærgaardsløk, sier Bjørge.
Spesielt stolte er vi av vår egen Skjærgaardsløk, sier Bjørge.
Det eneste jorda der mangler er levende organisk materiale, og det lager de på Skjærgaarden selv ved å kompostere alt produksjonsoverskuddet og blande det systematisk inn i jorden.
Gartneriet har hele produksjonen på gården, fra frø til forbrukerpakning. De sår løk og urter i drivhusene i februar, planter de ut i marken i april og høster fra juni til november. Familiebedriften vokser til 35 ansatte fra hele verden i sesongen.
I tillegg jobber Skjærgaarden Gartneri nå med å starte opp landets første biokullanlegg, som ytterligere skal hjelpe dem med å skape mer levende jord, et prosjekt som gjorde at de ble kåret til årets Matskattleverandør på Matstreif i 2016.
Hvorfor tror dere grønnsakene og urtene deres er så godt likt blant folk?
- Produktene våre setter en spiss på måltidet. Vi er opptatt av en levende matjord og hvordan vi forvalter ressursene på gården til det beste for kretsløpet. Dette er noe som engasjerer forbrukeren om dagen, og jeg tror fokuset vårt og gjennomføringsevnen rundt disse temaene er noe av grunnen til suksessen vår de siste årene, sier Bjørge og legger til:
- Vi ønsker å drive jordbruk, og ikke jordforbruk, som er den vanlige næringa i dag.
Han mener det viktigste er å dyrke kvalitet hver dag gjennom hele sesongen, og fortelle historien sin på en autentisk måte. Med dagens medier er det vanskelig å lure forbrukeren, spesielt i en næring som planlegger i generasjoner fremfor – derfor er det også viktig med lokale produkter.
- Lokal næringsdrift skaper engasjement i nærsamfunnet, og klarer man å legge til en verdi utover det opplaget formålet med produktet, tror jeg man kan lykkes, sier Bjørge.
Gartneriet er Norges største produsent av vårløk, og deres produkter finnes i alle landets MENY-butikker.