Ostegården - Fana
Idyllisk plassert i Fana utenfor Bergen ligger Breivik gård som produserer deilige oster etter originale, franske oppskrifter.
På en liten vestlandsgård ved Fanafjorden sør for Bergen bor og driver ekteparet Ruth og Jørn Hafslund med melking og ysting av 10-12 melkekyr. Når besetningen ikke er større sier det seg selv at det hele blir nært og personlig.
Gården har sitt opphav fra 1600-tallet, og i tillegg til melkeproduksjon gjennom mange generasjoner ble det tidligere også drevet transport av fisk til Nord-Norge.
I dag er det bare tradisjonell gårdsdrift i tillegg til produksjon av helt spesielle oster.
- Vi ville gjøre noe med den fine melken vi produserer her på gården, og ost var et godt alternativ. Planen var at jeg skulle gjøre alt selv, og lage ost én gang i uken. Slik ble det ikke, da etterspørselen ble stor og jeg måtte ansatte en til å hjelpe, sier Jørn
- Nå har vi 3,5 årsverk på gården utenom meg. Småskalaproduksjonen gir muligheter for utvikling av unike og spesielle produkter med høy kvalitet, forteller Jørn.
Her er det ingen hast, hverken med produksjon eller volum
Kuene beiter fritt hele sommeren på en gammel eng bestående av mange sorter og gress og lyng, noe som gir en helt egen karakter på melken. Har de lyst kan de til og med ta seg et bad i sjøen, som engen grenser ned mot, sier driver Jørn Hafslund.
Lært å yste av de aller beste
Råvarene til et produkt er viktig. Engen til Ostegården består av mange grassorter som gjør at foret til kyrne blir sammensatt, noe som gir en spesiell melk.
Det produseres camembert og brie etter originale, franske oppskrifter, men også halvfast ost, ferskost og drenert yoghurt.
Vi har lært oss ysting av verdens beste innen faget, og stor interesse for ysting gjør at vi hele tiden arbeider med å gjøre produktet bedre.
Grunnen til at vi blant annet lager camembert og brie er at det er en ost med mange utfordringer i produksjone, sier Jørn.
- Det er noe vi liker, for da får vi et helt spesielt produkt. Ostene produserer i et moderne ysteri, som ligger vegg i vegg med husdyrene. Det produseres oster med mangfoldig smak og karakter, med en myk og behagelig konsistens, sier Jørn
Det siste tilskuddet i sortimentet fra Ostegården er fastosten Fanaost. Fanaosten har rund, mild smak og fast konsistens. Smaken blir kraftigere ved modning.
Osten gikk til topps i mesterskapet World Cheese Awards i Bergen høsten 2018, og bærer tittelen «Verdens beste ost 2018-19».
Suksessen i Bergen har vært en spore til videre satsning og deltagelse i konkurranser. Dette krones også med suksess og under oste-VM i Bergamo, Italia 2019 ble Jørnsberger tildelt bronse og Gammel Erik fikk gull.
Hvorfor er det viktig med lokalproduserte varer?
- Forbrukerne liker å vite så mye de kan om produktene. At varene er produsert lokalt er i vinden og noe folk er opptatt av, og jeg tror dette bare er begynnelsen. Folk vi ha historien, forteller osteprodusenten.