Eldhus - Evanger

Eldhus - Evanger

Lokal ved av or og god tid gir en helt unik smak.

Hos Eldhus i Evanger i Hordaland gjør de ting annerledes. Veden de bruker til å røyke kjøttet med for eksempel, er or levert av lokale bønder, og de tar tiden til hjelp. Det er det ikke mange produsenter som gjør, og er blant årsakene til at kjøttet får en helt spesiell smak.

Røykeprosessen må tilpasses både årstid, vær og temperatur, og nettopp dette er hva Eldhus' ansatte er spesielt flinke til. De kan faktisk både se, lukte og føle når kjøttet er klart for salg!

Eldhus-produktene vossakorv, pinnekjøtt, smalahove og tiriltunga kommer fra den vakre Evanger-bygda i Voss kommune. Med sine stupbratte fjellsider egner Evanger-traktene seg spesielt godt til saue- og geitehold.

Eldhusrøkt vossakorv og pinnekjøtt

Eldhusrøkt vossakorv er et produkt med lang historie. Gårdene i Evanger hadde hver sin oppskrift, og alle mente selvsagt deres var den beste pølsa. Eldhusrøkt vossakorv består av det beste fra alle og inneholder kjøtt fra får, storfe og svin, og er grov og saftig. Den er røkt i Evanger i eldhus – slik det alltid har blitt gjort.

Her blir det fyrt opp med oreved, og det er røyken fra oreveden som gir pølsa den karakteristiske smaken; smaken av natur, av eldhus og av godt håndverk.

Eldhusrøkt pinnekjøtt har i lang tid vært en godt bevart hemmelighet fra Vossatraktene. Pinnekjøttet er produsert av de beste lammene, og sider av vestlandslam blir lakesaltet og tørrsaltet i ryggen. Alt arbeidet foregår fortsatt for hånd, og både tradisjon og omtanke legges ned i produktet.

Etter salting blir sidene hengt opp i gamle eldhus, hvor det blir fyrt opp med oreved og en blanding av tørr og våt flis som gjør at det ulmer og ikke brenner. Kombinert med naturlig modning, gir dette en smak av vestnorsk kultur.

Hvor lenge kjøttet skal tørkes, røykes og hviles er et håndverk som krever lang erfaring. Kunnskapen går ofte i arv fra én generasjon til neste. Pinnekjøtt har en viktig plass i juletradisjonene, og det er det gamle håndverket som gir den fine modningen og den gode smaken.

 

Produktene til Eldhus får du i utvalgte MENY-butikker