Nýr - ferskost fra glade kyr
Lars Kristian Grøndahl i Akershus er sikker på at glade kyr gir ekstra god melk og ferskost.
Økologisk Nýr fra Grøndalen gård vant beviselig også sølv i Oste-VM i 2018. Nå får du MENY potetsalat med Nýr i alle MENY-butikkene, med en nydelig frisk og syrlig smak.
Hva Nýr står for? Et nytt produkt fra yr og glad ku!
Selve ferskosten fins i utvalgte butikker. Med sin lave fettprosent og høye proteininnhold, er Nýr et magrere meieriprodukt som passer på brødskiven, i desserter eller som alternativ til rømme og fløte i maten.
- Jeg er andregenerasjon som produserer Nýr på gården. Mor og far ville at ku og kalv skulle få gå sammen i to måneder. Det mener vi kua fortjener siden den produserer melk for oss, og vi ville lage et produkt som gjenspeilet dette, forteller Lars Kristian.
Vinner på god dyrevelferd
Nýr var det første meieriproduktet som fikk Dyrevernmerket. Det har svært strenge kriterier for dyrehold. Hos Lars Kristian går kyrne ut og inn av fjøset året rundt.
Bonden ser hvordan ku og kalv knytter bånd, og kalver som selv blir melkekyr, legger seg ofte inntil moren i voksen alder. De spiser høy om vinteren og beitegress om sommeren samt litt kraftfor med nordisk korn uten soya.
Til tross for en noe lavere melkeproduksjon, tror Lars Kristian han vinner i lengden på å la kua få leve ut sitt morsinstinkt.
- Vi har så og si ikke sykdom på dyrene. Kalvene drikker når de vil, og de vokser seg friske og sterke. Kyrne produserer mindre melk, men til gjengjeld blir de mindre slitne og snittalderen høyere – og det er lettere å melke en erfaren ku, argumenterer bonden.
Tradisjon fra før vikingtiden
Ferskosten er produsert av økologisk pasteurisert helmelk helt uten tilsetningsstoffer. Mysen blir silt av uten bruk av løpe: Når melken er syrnet ferdig, henges massen opp i osteposer slik at mysen renner av. Dette gir Nýr en fløyelsmyk konsistens.
- Ferskost er et produkt som er kjent i mange land, men som ikke er særlig utbredt i Norge. Før produserte alle gårdene sin egen ferskost, en tradisjon som går tilbake til før vikingtiden, forteller Lars Kristian.
Driver med hjertet
Grøndalen Gård har vært i samme slekt siden 1600-tallet, og bonden er opptatt av å drive på en måte som er bra for både dyr og miljøet.
Her bruker de ikke antibiotika mot jurbetennelse, traktor og bil går på biodiesel uten palmeolje, solfangere og solceller produserer varme og strøm til driften på gården.
Jeg blir stolt og ydmyk over å få lov til å drive familiegården. Det er mye historie og følelser knyttet til det å bære stafettpinnen videre.