Snarum Gartneri - Lier

Snarum Gartneri - Lier

Ferske urter året rundt.

Hans Erik Fuglerud på Snarum Gartneri i Lier leverer ferske krydderurter året rundt. Men den fargerike gartneren krydrer også hverdagene til alle rundt seg gjennom sitt mangslungne engasjement, sin nytenkning og sitt smittende humør.

Hans Erik er tredjegenerasjon på Snarum Gård, som blant annet består av et 8000 kvadratmeter stort drivhusanlegg.

Urter er til for å spises

Bestefaren hans kjøpte gården i 1929, og både bestefaren og faren drev allsidig gårdsbruk. Gartneriet har Hans Erik bygd opp selv, og i dag produseres det mellom fire og fem millioner planter i året.

Han startet forsiktig med produksjon av kruspersille, dill og gressløk for 23 år siden, men dyrker nå et fullt sortiment krydderurter. Selv mener Hans Erik at urter er til for å spises, og ikke ment som en dekorasjon på kjøkkenbenken.

Urter bør ifølge han spises så raskt som mulig og brukes rikelig av i all slags mat. 

I tillegg til å ha utviklet et utvalg urter som har truffet smaken til det norske folk, har Hans Erik hele tiden hatt fokus på miljø- og energibesparende tiltak i produksjonen.

Selv om det krever enorme mengder energi for å drive et slikt anlegg i Norge med kalde vintre og varierende vær, drives Snarum Gartneri av et energieffektivt anlegg som gjør det mulig å produsere mye per arealenhet og kilowattime.

Hans Erik er også levende opptatt av naturens kretsløp, og er ivrig på å teste ut kompost med jordforbedring. Kompost blir ansett som det «sorte gullet», fordi den gir tilbake næringsstoffene til jorden.

Krydderurtene fra Snarum Gartneri finner du i MENY-butikker på Østlandet