Svarthavre - det robuste urkornet Se video

Svarthavre - det robuste urkornet

Hester har fått urkornet svarthavre i alle år for at de skal løpe raskere. Da må det vel være bra for oss også?

Ingunn Anstensrud er ikke i tvil om det. 

- Hestene er grunnen til at svarthavren har overlevd her i landet. Selv om vi gikk over til å spise importert, modernisert hvit havre, fortsatte man å gi travhestene det nordiske urkornet for at de skulle yte bedre, forteller hun.  

Fra før vikingtiden

Historien om travhestene vekket noe i Ingunn og mannen Johan Anstensrud. De bestemte seg for å ta opp igjen den glemte arven i 2015, og skapte suksesshistorien Den Sorte Havre.

Havregryn fra Den Sorte Havre finner du hos MENY:

Med seg hadde de urbonden på gården, faren til Johan, Emil Anstensrud Sr., som er utdannet agronom og en fagnerd på korn og dyrkingsmetoder. Vi dyrket svarthavre her i landet siden lenge før vikingtiden, før den måtte vike for den hvite.

Svarthavre tåler en støyt

Våler i Østfold. Ingunn skuer ut over de grønne jordene på Tveter gård. På avstand ser det ut som friskt gress, men snart vokser disse småtustene deg til livet og vaier i vinden, gule og fine.

Kommer man nærmere innpå kan en se at det ytterste skallet på selve kornet faktisk er svart, og derav navnet.

- Vanlig havre blir rundt halvmeteren høy, mens svarthavren vokser til minst det dobbelte. Den gir mindre avlinger, men er til gjengjeld optimalt tilpasset det norske klima, sier Ingunn.

Svarthavre er også ekstremt hardfør og motstandsdyktig mot sykdom. Derfor trenger vi heller ikke å sprøyte kornet vårt.

Det var større avlinger som gjorde at man i Norge gikk over til å dyrke importert hvit havre på slutten av 1800-tallet.

All havre er næringsrik og sunn, men det sorte urkornet ligger et lite hestehode foran. Denne superhavren inneholder nesten 50 % mer av det sunne fettet  og mindre karbohydrater enn den hvite.

Svarthavren er mest sannsynlig verdens sunneste havre.

Den sorte havre - Våler

Den sorte havre - Våler

Den Sorte Havre fra Tveter gård har et høyere fett- og proteininnhold enn vanlig hvit havre, og kan nokså sikkert titulere seg med ”verdens sunneste havre”.

Erstatning for kjøtt

Den er ikke bare sunn, den smaker også veldig godt! Svarthavren har en særegen, litt nøtteaktig smak.

Den Sorte Havre var først i landet med å produsere såkalt steelcut havregryn. Dette er havre som har blitt kuttet i biter i en knivtrommel istedenfor å valses flate.

Steel cut havre bevarer kornets harde konsistens, som gir en annen smak, mer struktur og tyggemotstand. Steel cut havre bevarer kornets harde konsistens, som gir en annen smak, mer struktur og tyggemotstand.

Kuttet havre bevarer kornets harde konsistens, som gir en annen smak, mer struktur og tyggemotstand. Strukturen gjør at steelcut-havren kan være en god erstatning for kjøtt i lasagne eller ris i risotto - eller «havreotto», som de kaller den her.

Havre er naturlig glutenfri og Den Sorte Havre bruker en ren havremølle i produksjonen av havregryn. De lager også egne müsliblandinger med friske tranebær eller belgisk sjokolade. Det gir god energi til å løpe raskt og hoppe høyt.

Prøv steel cut havre eller spennende müsli: