Odelia - Østfold

Odelia - Østfold

Et norsk matoljeeventyr fra det solgule landskapet på Østlandet.

I 1997 tok norske bønder fatt på det som skulle bli et norsk oljeeventyr, Odelia, norsk kaldpresset rapsolje.

Etter fire år, i 2001, startet en gruppe Østfoldbønder Norsk Matraps BA for å videreutvikle produksjonen av raps som et nytt og lønnsomt satsningsområde. Sammen med Matforsk og ernæringsfysiologer har bøndene og agronomiforskningen funnet frem til frøsorter og produksjonsmetoder som sikrer et rent og trygt rapsoljeprodukt – garantert fritt for genmodifisert råmateriale.

Kjøp rapsolje fra Odelia hos MENY

- Østfoldbøndene sin filosofi er å levere en ernæringsmessig sunn og trygg rapsolje av ypperste kvalitet ved å selv bidra i hele produksjonskjeden, fra åker til ferdig produkt. Det solgule landskapet på Østlandet har flest lange soldager og best vekstvilkår for rapsdyrking, sier Morten Hoff i Norsk Matraps.

Norsk kaldpresset rapsolje er rik på E-vitamin og Omega-3-fettsyrer, og forholdet mellom flerumettet og enumettet fett er spesielt gunstig. Av matoljer har rapsoljen lavest andel mettet fett.

- Odelia fremstilles av rendyrket, norsk raps. Prosessen foregår uten oppvarming og bruk av kjemikalier. Etter åpning skal oljen oppbevares i kjøleskap, sier Morten.

Den beste oljen

Så hvordan foregår produksjonen av rapsolje? Etter at rapsen har vokst seg stor og modig, treskes rapsåkerene og de svarte frøene skilles fra planten. Deretter kaldpresses de til en unik væske, og det er ikke hvilken som helst olje som kommer ut av frøene – det er den aller beste som finnes når det gjelder fettinnhold.

- Olje med lavt innhold av mettede fettsyrer anbefales stadig av flere leger. Rapsolje er også interessant ut i fra glykemisk indeks og kosthold. Det viser seg at mange nordmenn spiser feil fett, og lider av mangel på omega-3 eller overdosering av omega-6. Rapsoljens fortreffelighet er forholdet mellom fettsyrene omega-3 og omega-6, og er ernæringsmessig den beste oljen, forteller Morten. 

Hvorfor er det viktig med lokale varer og produkter?

- Det er kort vei fra produksjon til marked, og også kortere transport – som fører til mindre miljøbelastning. Med lokale varer og produkter støtter man også opp om norsk landbruk, sikrer bærekraftig produksjon og trygge og gode produkter, sier Morten.

Oppbevaring og bruk av Odelia rapsolje

Lys, luft og varme er oljens verste fiender. Odelia norsk kaldpresset rapsolje leveres på frostet flaske som demper lysbrytningen. Når flasken åpnes kommer det luft til innholdet. Derfor bør all olje oppbevares i kjøleskapet etter at forseglingen er brutt. Det vil sikre at kvaliteten ikke forringes.

Odelia Stekeolje tåler temperaturer opp mot 180 grader uten at næringsinnholdet forringes. Til sammenligning tåler en extra virgin olivenolje bare 70 grader.

Odelia Rapsolje får du i alle Meny-butikker i hele landet og i nettbutikk.