De beste meltypene uten gluten
Å bake glutenfritt er ikke bare å erstatte hvetemel med glutenfritt mel. Glutenfrie meltyper har blandt annet ikke den samme bindende effekten som glutenholdig mel har, noe som kan gjøre kaker og bakverk mislykkede når man først setter i gang.
Bruk alltid oppskrifter beregnet for glutenfritt mel - da er du sikret det beste resultatet når du skal bake glutenfritt.
Holder det med glutenfri melblanding?
Ja, men det kommer an på hva du skal lage! De glutenfrie melblandingene er ofte en miks av flere ingredienser og har ulike egenskaper. Enkelte melmikser inneholder hevingsmiddel, sukker/søtstoff, melk eller ekstra fiber.
Noen mikser passer for eksempel perfekt til et fint brød eller vafler, men er helt uegnet som jevning til en saus.
Glutenfritt mel fra Semper
Enkle bakemikser når du skal lage god, glutenfri bakst og vil ha noe som alltid treffer blink - uten å blande meltyper selv. Enkelt og greit!
- Fin mix er en miks av flere ingredienser som passer i fine vafler, kaker og fin bakst som glutenfri pizza, loff, focaccia.
- Brød mix er en lys melblanding som inneholder melk og hvetestivelse. Det gir melet gode bakeegenskaper. Passer til alt, men prøve gjerne boller, vafler, pannekaker, glutenfri sjokoladekake eller glutenfritt brød.
- Melmiks med fiber
En miks av flere ingredienser som passer til grovere pizzabunn, fiberrike rundstykker og bakst. Mixen passer også fint å bruke i grov grøt sammen med bokhvete og glutenfri havregryn.
- TORO Glutenfri Lys Melblanding
Passer fint i fine vafler, kaker og fin bakst som glutenfri pizza, loff, focaccia. Kan også brukes i jevning til supper og saus. - TORO Glutenfri Grov Melblanding
Passer grov bakst som brød, scones, grovere pizzabunn eller rundstykker. - TORO Glutenfri Fin Kakemiks
Passer til søt bakst som kaker, muffins, boller og vafler. Kan også brukes i jevning til supper og saus.
Møllerens glutenfrie melblandinger
Møllerens har flere gode melerstatninger for deg som ikke tåler gluten, og har i tillegg mange ferdige bakemikser om du trenger gode kaker og annen bakst i en fei.
- Grov melblanding kan brukes til baking av alle typer bakverk som brød, rundstykker og scones.
- Fin melblanding kan brukes i 1:1 forhold til siktet hvetemel i kaker og annen søtbakst.
Jyttemel
Jytte-serien med mel og gryn er basert på naturlig glutenfrie råvarer. Prøv disse meltypene når du skal erstatte hvetemelet:
- Arv - en miks som erstatter hvetemel i baking av kaker og brød. Passer fint til grunnsauser og jevning
- Teff er et næringsriktig og fiberrik mel fra gressplanten. Du kan erstatte hvetemel med Teff eller tilføre noe Teff i oppskrifter for å øke fiberinnholdet i for eksempel brød, rundstykker og vafler.
- Fibra passer fint i grov bakst som brød, scones, grovere pizzabunn eller rundstykker.
Flere melmikser
Du finner også flere ferdigblandede melmikser i Fri For-hyllene. Hva med økologisk bakemiks eller et grov melmiks perfekt til scones og pizzabunn?
- Helios lys bakemiks er en økologisk bakemiks av flere ingredienser som passer i vafler, kaker og fin bakst. Denne finnes også i en grov variant.
- Elda allbruksmel en miks av flere ingredienser som passer til vafler, kaker og fin baks
- Brødmiks fra det Glutenfrie verksted en økologisk bakemiks av flere ingredienser som passer fint i grov bakst som brød, scones, grovere pizzabunn eller rundstykker.
Glutenfrie meltyper
Vil du heller blande din egen miks eller bruke rene meltyper? Det finnes mange som er naturlig glutenfri, og du finner dem i Fri For-avdelingen.
- Maismel
Fint og fullkornsmaismel kan brukes i hjemmelaget melblanding til tortilla, kaker, brød og grøt. Maismel og Maizena brukes til jevning av sauser, supper og gryteretter. - Sesammel
kvernede semsamfrø et har et hvitt og fint utseende, men inneholder hele 15 % fiber, og så mye som 46 % protein. Sesam mel bukes for å øke fibermengden eller næringsinnholdet i for eksempel melblandinger til brød, rundstykker og grøt.
- Mandelmel
Kvernede mandel som kan brukes alene sammen med et godt bindemiddel som egg. Mandelmel brukes ofte for å øke proteininnholdet i bakst/matlaging, eller brukes som tilskudd i smoothies, grøt og lignende. - Hirse og hirseflak
Et glutenfritt korn med høyt nivåer av protein, fiber og mikronæringsstoffer. Klemt hirse har samme bruksområder som glutenfri havre, og blir ofte brukt til tilskudd i grovere brød og grøt. - Bokhvetemel
Bokhvete kommer fra en liten blomst, der frøene og frukten males til mel. Mel av bokhvete er vanligvis ganske mørkt, fordi det ytre skallet ikke blir fjernet under avskallingen.Bokhvete har en nøtteaktig smak, er næringsrikt og brukes som i grovere brød og rundstykker. Du kan også lage grøt av bokhvetemel, eller grovkvernet korn.