Truls - kongen av saus

Truls - kongen av saus

Truls Waaktaar Schøne har elsket mat hele livet, men det er like viktig for ham å få gjestene i butikken til å føle seg vel.

MENY-Lauget består av matarbeidere med et glødende engasjement for sitt fag. Truls er utdannet kokk og butikkslakter og brenner for å gi kundene den beste opplevelsen i butikken.

Truls Waaktaar Schøne

Ferskvaresjef på MENY Sandvika Storsenter, fra Drammen

  • Utdannet restaurantkokk og butikkslakter. Har jobbet på Pers Hotel på Gol, på båt i Forsvaret, Samson i Haugesund, og Byssa i Drammen. Jobbet i Ultra i fire år og MENY siden 2018.
  • På fritiden er jeg tribunesjef i supportergruppa til Strømsgodset, jeg trener mye og liker å spise ute sammen med min kone – og lage mat for venner.

Hvordan startet interessen for mat?

Jeg lagde mye mat hjemme allerede på barneskolen. Det var ikke mye å skryte av, enkle middager, men det blusset opp da jeg kom inn på kokkeskolen.

Til 18-årsdagen fikk jeg et restaurantbesøk på Bagatelle i bursdagsgave – og da var det gjort!

Hva inspirerer deg?

Selvfølgelig fra gode opplevelser på restauranter. Jeg blir også inspirert av bestemor, hvordan hun har laget mat.

Før hadde mamma og jeg workshops hjemme: Vi lagde pålegget selv til jul og medisterpølser, pølser, lammerull, sånne tøffe ting som du ikke ser så mye av lenger. Den tradisjonen vil jeg ta opp igjen! 

Hva er ditt ekspertområde?

Det er kundebehandling. Jeg sørger for at det er bra stemning i butikken og gir fagkunnskap til våre gjester, som jeg liker å kalle dem.

Jeg drar alltid på for at de skal få det lille ekstra. Og jeg er flink til å inkludere de ansatte i det, føler jeg.

Har du noen gode kokketips?

Det viktigste når du lager mat, er å smake underveis. Det er alfa og omega – da har du kontroll. Vi har smakene søtt, salt, syrlig, surt, bittert og umami – smak om det er noe som mangler for å få en bedre balanse.

De gode historiene og håndverket er noe Truls liker spesielt godt med Matskattene De gode historiene og håndverket er noe Truls liker spesielt godt med Matskattene

Hva betyr arbeidet med Matskatter for deg?

Det er kjempetøft og spennende. For litt siden besøkte vi flere lokalmatprodusenter, og det er så fint å se hvordan de små produsentene jobber.

Det er som en reise tilbake i tid til det ekte håndverket, det er det som er kult, når du får det som er laget med sjela.

Å få stå og brife om de små nisjeproduktene er helt konge.

Hvis du skulle ta med tre Matskatter til en øde øy fra din region?

Fra Buskerud tar jeg med Slegge fra ASK, Valdresosten som heter Bufarost (ok, den er rett over grensa fra min region) og Hallingskarvet-Lam.

Fra Oslo tar jeg med Sinsenkrysset-pølser og leverpostei fra Metervare og Gringo alkoholfri øl fra Klokk&Co.

Prøv en av favorittene til Truls: