Våre 5 tips til en saftig hel kalkun
Det å lage helstekt kalkun med stuffing og alt som hører til, er ikke nødvendigvis noe vi gjør mye oftere enn èn gang i året. Når de forventningsfulle gjestene sitter rundt bordet, vil vi naturlig nok at resultatet skal bli vellykket.
Heldigvis er ikke kalkun en vanskelig råvare, og setter du av nok steketid og hviletid, er mye gjort.
Få hel kalkun levert rett hjem:
Hvor lenge skal kalkunen steke?
En tommelfingerregel er 30 minutter per kilo kalkunen veier, når du steker den på 160 grader.
Her er våre 5 tips til en saftig og vellykket kalkun
- Lav temperatur
En av hovedreglene for å få en vellykket og saftig kalkun, er å gi den god tid i ovnen på lav temperatur. stek den i 30 minutter per kilo kalkunen veier, når du steker den på 160 grader. Veier kalkunen 5 kg, må du dermed steke den i ca 2,5 time. - Bruk steketermometer
Da har du full kontroll på kjernetemperaturen i kalkunen. Stikk det inn i den mest kjøttfulle delen av brystet. Når termometeret viser 68 grader, tar du kalkunen ut av ovnen. Temperaturen vil stige et par grader mens fuglen står og hviler.
3. Bruk urtesmør
Legger du litt urtesmør inn under skinnet på brystpartiet, tilfører du fett til det magre kjøttet.
Du kan også lage ditt eget urtesmør; bruk meierismør som base, og bland i smakene du vil tilføre med en miksmaster eller kjøkkenmaskin. Smøret blir da luftig og mykt, og lett å jobbe med. Kjempegodt og veldig enkelt!
4. Tilfør fuktighet
Underveis i steketiden bør du helle kraft fra langpannen over kalkunen, slik at den får tilført fuktighet og ikke tørker ut.
5. La den hvile
La kalkunen den hvile i minst 30 minutter før du skjærer i den! Da får kjøttsaften satt seg i kjøttet, og kalkunen beholder saftigheten. Noen lar faktisk fuglen hvile så lenge som et par timer under folie.
Med glovarm saus, rykende varme poteter og annet godt, varmt tilbehør trenger du ikke være redd for at måltidet oppleves som lunkent.