Slik får du vellykket og saftig kalkunfilet
Får du gjester på besøk, eller har du lyst på en god søndagsmiddag uten å måtte bruke flere timer på kjøkkenet? Da er kalkunfilet perfekt. Med god tid i ovnen, eller med hjelp av stekepose, har du enkelt en saftig og god middag.
Slik gjør du det:
Temperer kjøttet
Denne regelen gjelder for alt kjøtt: Ikke ta det rett fra kjøleskapet og til stekepannen! Lar du kjøttet hvile i ca. 15 minutter på benken først, blir det romtemperert.
Da unngår du at kjøttet får «temperatursjokk» når det legges i en varm stekepanne eller ovn. Resultatet er mer smakfullt kjøtt!
Begynn med stekepannen
Begynn med å krydre kalkunfileten med salt, pepper og evnt friske urter. Brun kalkunfileten deretter raskt på alle sidene i en varm stekepanne med smør eller rapsolje
Da "lukker" kjøttet seg, og du får et saftigere resultat. Når fileten har fått en fin brun skorpe legger du den over i en ildfast form som du setter i ovnen på 125 °C.
Dårlig tid? Bruk stekepose
For å få saftig kalkunfilet er det mange som sverger til stekepose. Med stekepose kan du steke kalkunfileeten på høyere temperatur uten at det går utover kvaliteten, og middagen blir raskere ferdig. I stedet for to timer har du plutselig en deilig kalkunmiddag på bare 40 minutter!
Bruk steketermometer
Kokkenes aller beste tips for et godt resultat er enkelt: Bruk steketermometer, gjerne et digitalt et!
Kjernetemperaturen på kalkunfilet er ca. 68˚C. Husk at temperaturen kan stige noen hakk etter at kalkunen er tatt ut av ovnen.
Ta deg god tid
Steker du kalkunfileten på lav temperatur over lang tid får du et saftig og godt resultat. Steketiden varierer ut i fra tykkelsen på kalkunfileten og temperaturen du steker den på.
Bruk steketermometer, kalkunen er ferdig når det når 68 °C i kjernetemperatur.
Steketider for kalkunfilet
- ca. 2 timer på 125°C
- ca. 1,5 time på 160°C
- I stekepose: ca. 40 minutter på 220°C
La kalkunfileten hvile
Når kalkunfileten har nådd kjernetemperatur, tar du formen ut av ovnen og la fileten hvile i 10-15 minutter før du skjærer i den. Da får alle de gode smakene satt seg, og resultatet blir ekstra saftig.