Slik bruker du brunost på nye måter
Tradisjonelt har brunost vært brukt som enkelt pålegg på nystekt brød og vafler, men nå finner flere av de beste kokkene nye måter å bruke brunosten på.
På Michelin-restauranten Maaemo har brunost vært en sentral ingrediens på menyen i flere år. Den relativt nye japansk/nordisk-inspirerte restauranten TAK og Izakaya bruker også brunost i flere spennende retter.
Få brunost levert hjem på døren
Brunosten har fått internasjonal oppmerksomhet
Den tradisjonsrike brunosten er ikke utelukkende noe for norske ganer lenger. De siste årene har det dukket opp utenlandske produsenter av brunost - blant annet i India.
Når brunosten omfavnes ute i verden, beskrives den med smak av karamell og som melkefudge med hint av toffee. Brunosten er også etterspurt i Sør-Korea hvor kokker nå bruker den som pizzatopping, på burgere, revet over en cappuccino, i iskrem og andre desserter.
Prøv brunost på nye måter
Selv om brunosten fremdeles er god på nystekte vafler, kan den brukes til mye god mat og søte desserter. Med sin naturlige søte smak, er brunost spesielt godt egnet i både matlaging og bakverk.
Vil du prøve noe nytt, kan noe så enkelt som revet brunost over havregrøt være en fin vri på frokosten.
1. Hjemmelaget iskrem med brunost
By på hjemmelaget iskrem med smeltet brunost, fløte og vaniljestang. Ordentlig god og spennende dessert, som en nydelig avslutning på måltidet. Dette er en dessert gjestene vil huske!
2. Petit four av brunost til kaffen
Hvis du virkelig vil servere brunost på en ny måte, kan du forsøke å servere den i små terninger til kaffen som petit four.
Bruk gjerne ulike typer av brunost, fra den mørkeste Bestemorosten til den lyseste Misværosten eller den populære litt søte Julebrunosten tilsatt kardemomme. Vi garanterer at dette vil overraske gjestene dine.
Har du prøvd noen av disse?
3. Ostekake med brunost
Vi nordmenn er glade i gode kaker til ekstra hygge og fest. Ostekaken blir en ny opplevelse når brunost og prim tilsettes i kaken. Resultatet er en fløyelsmyk, gyllenbrun ostekake med en helt ny smaksopplevelse.
Frys ned restene av brunost
I motsetning til de fleste andre oster, kan brunost fryses. Har du små skalker igjen som det er vanskelig å bruke ostehøvelen på, kan du enkelt legge dem i fryseren. Da kan brunosten rives over havregrøt, eller deles i terninger og brukes i lapper, rundstykker eller horn.
Brunostrestene kan også enkelt smeltes ned til deilig prim som du kan smaksette etter eget ønske.
Slik lager du prim av brunost
Spar gjerne på rester av brunost og lag prim når du har samlet opp nok til et glass. Du trenger kulturmelk, melk, sukker og kanel i tillegg til brunostrestene.