5 måter å bruke cheddar på
Cheddar kommer fra England, nærmere bestemt byen Cheddar som også gav osten sitt navn. Osten kan spores helt tilbake til 1100-tallet, og er britenes stolthet.
Den har en helt spesiell framstillingsmåte som gjør at osten ikke tråder seg når den smelter, noe som gjør den svært godt egnet til matlaging.
Cheddar syrnes godt og får derfor en frisk og syrlig smak. Den friske smaken gjør at cheddar er perfekt å bruke for å heve smaksopplevelsen i alt fra dipper til ostesmørbrød.
1. Cheddarsaus
Cheddarsaus er et must ved siden av nachos, taco eller topping på burgere. Den er også kjempefin som dip og er dermed svært anvendelig om du er glad i cheddar.
Slik lager du cheddarsaus:
1. Smelt smøret i en kjele på middels varme og visp inn hvetemelet til du har en tykk blanding.
2. Ha litt og litt av melken i blandingen til du har en glatt saus.
3. Kok opp sausen og senk temperaturen.
4. Ha i revet cheddar, salt og pepper under omrøring. Når osten har smeltet helt er sausen ferdig.
Visste du dette om cheddar?
- Cheddar har ofte sin naturlige gulfarge, men de som er mer oransje er farget med et plantefargestoff kalt annatto.
- Cheddar er laget av pasteurisert kumelk, og inneholder 0-0,5g laktose per 100g.
- Framstillingsmåten for cheddar er unik og kalles "cheddaring". Det består blant annet av å kverne opp osteblokkene før de saltes og presses sammen før de lagres.
- Cheddar kan spises som den er. Den er veldig god på brødskiva!
- Cheddar lagres fra noen måneder og opp til over et år. Desto lenger cheddaren har modnet, desto kraftigere smaker den.
2. Messy fries med cheddar og bacon
Messy fries - eller Dirty fries som den også kalles - er sprø søtpotetfries toppet med sprø bacon, cheddar, jalapeño, vårløk og aioli. Super som både snacks og tilbehør!
Topp dem med revet cheddar rett etter steking så den smelter godt. Alternativt kan du bruke cheddarsausen å dyppe friesen i.
Slik lager du søtpotetfries:
Handle på nett og få levert alt hjem:
3. Cheddar på burgeren
Man kommer ikke unna cheddar på burgeren. Denne osten smelter godt og er et velsmakende ostevalg til burgeren om vanlig gulost blir kjedelig. Det fine med cheddar er at det finnes mange ulike lagringsgrader som gjør at du hele tiden kan finne nye, spennende varianter.
Hvorfor ikke prøve grottelagret cheddar? Eller norsk cheddar fra Thorbjørnrud Ysteri? Mulighetene er mange.
Ostesmørbrød er en perfekt måte å utforske nye oster og smaker på. Cheddar passer perfekt inn her. Skal du prøve cheddar for første gang, kan du rive cheddar og vanlig gulost og blande halvparten av hver slik at du får en god ostemiks.
Ellers er tykke skiver av cheddar helt fantastisk i et ostesmørbrød. Prøv en vellagret cheddar for mer smak!
Med en god barbequesaus eller salsa kommer smeltet cheddar til sin rett. La den gratinere med nachochips og valgfritt fyll i 5-10 minutter på 225 grader, og du har et smakfullt måltid på 1-2-3!
Prøv også cheddar i tacoen, og her kan du også rive og blande med andre oster du liker. Enchiladas smaker også nydelig toppet med cheddar.