Samarbeid gir ost særklasse
Bilde: Elisabeth Fagerland

Samarbeid gir ost særklasse

Fra de holdt ystekurs sammen i studentkollektivet på Ås, har kvinnene bak Stavanger ysteri og Grindal ysteri lokket fram gode, komplekse smaker fra økologisk rå melk. Det gir blåmuggost i verdensklasse.

Månedens ysterier er to håndverksysterier som ligger i henholdsvis Stavanger sentrum og på landsbygd i Rennebu.

Grindal ysteri er et gardsysteri drevet av de to søstrene Turid og Ragnhild Nordbø, mens Stavanger ysteri ligger midt i byen og eies og drives av Lise Brunborg.

Tross de åpenbare forskjellene har ysteriene et felles bakteppe. Turid og Lise studerte sammen på NMBU på Ås og bodde i et "hippiekollektiv" i Vestby. Her fant de fort tonen der blant annet felles ystekurs på kjøkkenbenken var en av "aktivitetene" i halmhuset.

Lise på varesykkelen utenfor ysteriet i Stavanger Lise på varesykkelen utenfor ysteriet i Stavanger

Mye av praten dem imellom handlet om ost, ysting og potensialet i god økologisk melk. Et tilbakevendende tema var savnet av gode norske muggoster laget på rå melk.

Nettopp dette siste har i stor grad bidratt til de to smaksrike og vellagede muggostene; Fønix fra Stavanger ysteri og Råblå fra Grindal Gardsysteri.

Emblem
Rå melk er fersk melk som verken er pasteurisert eller homogenisert, og alle melkens egenskaper er upåvirket.
Grindal ysteri - Rennebu

Grindal ysteri - Rennebu

Frå den reine råvara, gjennom solid mathandverk, til ostar med raus smak.

Turid forteller at de var litt skeptiske til om de ville ende opp med to identiske oster når de delte mange av de samme tankene om hvordan ostene skulle bli.

Skepsisen ble gjort til skamme da resultatet materialiserte seg i form av de ferdige ostene. Begge fylte med god margin egenskapene de hadde diskutert, men framstår samtidig som to helt forskjellige muggoster med hver sin identitet og karakter.

Samspillet mellom dyr og mennesker skaper smaksmagi fra Grindal ysteri Samspillet mellom dyr og mennesker skaper smaksmagi fra Grindal ysteri

Begge ysteriene er økologiske men der stanser også likheten. Grindal ligger på bygda i Rennebu i Trøndelag og yster kun på melk fra egne kuer og geiter. Sommeren tilbringes på setra i Trollheimen.

Stavanger Ysteri var da det ble etablert Norges eneste byysteri. Midt i bydelen som i sin tid huset Stavangers stolte hermetikkindustri, ble det igjen etablert næringsmiddelproduksjon da Lise startet med osteproduksjon.

Melken kommer fra en økologisk gård i Stavanger kommune og fraktes nymelket rett til ysteriet i Ryfylkegata.

Stavanger ysteri – by-ysteri med lidenskap for rå melk

Stavanger ysteri – by-ysteri med lidenskap for rå melk

I et hvitmalt murhus i Østre bydel av Stavanger forvandler Lise økologisk melk fra Leikvoll gard i Randaberg til de lekreste økologiske oster. Vi er hos Stavanger Ysteri i Ryfylkegata!