Verdens største ostemesse
Det er HANEN sammen med Norsk Gardsost og the Guild of Fine Food som er arrangører, og MENY er stolt hovedsponsor av arrangementet i Bergen.
- Utvalg er viktig for våre kunder, sier MENY-sjef Vegard Kjuus. Vi tilbyr Norges største utvalg av ost så det er helt naturlig for oss å samarbeide med HANEN om dette arrangementet. Kun to ganger tidligere i konkurransens 30-årige historie har verdens største ostekonkurranse vært arrangert utenfor de britiske øyer. Vi er utrolig stolte av at World Cheese Awards kommer til Bergen i høst.
I 2016 i San Sebastián, gikk Kraftkar fra Tingvollost på Nordmøre helt til topps i konkurransen og vant den gjeveste prisen. Tingvollost har i ettertid opplevd en enorm økning i salget av Kraftkar.
Dette er et eventyr. Etterspørselen er nå så stor at det er kun utvalgte butikker, som har solgt Kraftkar i mange år, som får levert osten.
- Osten blir revet ut av hyllene, så vi i MENY er ekstra stolte over at 14 utvalgte MENY-butikker kan tilby osten til kundene våre. Vi er størst i Norge på håndskåret ost, og flere av dem er høyt meritterte i tidligere oste-VM. Så vi kan anbefale mange gode blåmuggoster i alle våre butikker, oppfordrer MENY-sjefen.
World Cheese Awards 2018-19 holdes i Grieghallen i Bergen fredag 2. og lørdag 3. november, med publikumsaktiviteter begge dager. Arrangøren tar mål av seg til å presentere verdens største ostebord i Grieghallen i november.
Selve konkurransen med kåringene avholdes fredag 2. november. Det forventes minst like stor deltagelse i år som i fjor, da det var meldt på 3001 oster fra seks kontinenter.
– Flere hundre norske oster vil bli meldt på i konkurransen når det åpnes for påmelding i september, forteller Siri Helen Hansen-Barry ansvarlig for ost i MENY og én av seks norske dommere under Word Cheese Award 2017-18 i London.
Vi har valgt ut unike oster fra dedikerte norske produsenter som vi vil gi ekstra oppmerksomhet i butikkene gjennom året.
Under selve konkurransen jobber dommerne i team på tre eller fire, rundt et bord med 60-70 oster fra alle ostefamiliene. De identifiserer hvilke oster som er verdig en bronse-, sølv eller gullmedalje.
Dommerne starter med å se og ta på osten, før de lukter og smaker seg frem til resultatet. I bedømmelsen legger de spesielt vekt på skorpen og ostemassen, farge, konsistens og fremfor alt smaken.
Deretter nominerer hvert team en eksepsjonelt god ost fra sitt bord til Super Gull-finalen. Disse ostene er de beste i verden, og får en ny vurdering av en superjury bestående av 16 dommere.
I år som i fjor finner vi Siri blant dommerne i superjuryen som kårer den endelige vinneren av konkurransen. Hver av dommerne i superjuryen velger seg sin favoritt som går til den siste og endelige bedømmingen foran publikum der vinneren av World Cheese Awards 2018-19 kåres.