Slik lager du raclette
Hva er vel bedre enn stekte godsaker toppet med smeltet ost? Raclette var kjempepopulært på 80- og 90-tallet, og nå har den endelig gjort comeback, og det er på tide å børste støv av raclette-jernet.
Hva er raclette?
Raclette er en matrett som lages på et elektirsk stekejern. Det består av en grillplate og små stekepanner. På platen kan du grille små porsjoner med grønnsaker, kjøtt, fisk, frukt, skalldyr - ja, alt du vil, egentlig!
I de små stekepannene har du ost og eventuelt andre godsaker, og lar denne gratinere og smelte godt under grillplaten.
Det beste av alt er at alt lages direkte på bordet, så alle får sin favorittkombinasjon. Et fantastisk sosialt måltid hvor man enkelt kan prøve nye ting eller holde seg til gode, gamle smakskombinasjoner.
Hvor mye ost trenger man til raclette?
Ja, hvor mye ost, kjøtt, tilbehør og grønnsaker trenger man egentlig når man skal bli mett av raclette? Her er en enkel huskeliste. Juster den etter behov og det du ønsker å servere.
- Ost - 150-200 gram per person
- Kjøtt, kylling, skalldyr - 150 gram per person
- Poteter - 100 g per person
- Grønnsaker - 100-150 g per person
Velg en god ost til raclette
Osten spiller hovedrollen i raclette. Til tross for at det finnes en egen ost som heter Raclette, betyr ikke det at dette er den eneste osten du bør gå for.
Tips til gode raclette-oster
- Fastost: Gruyère, emmentaler, comtè, sveitserost og vanlig gulost
- Rødkittost: Ridderost, granstubben, taleggio, rød ku, port salut,
- Blåmuggost: Norzola, gorgonzola, Kraftkar, Selbu Blå,
Prøv disse til raclette
Slik tilbereder du raclette
Før gjestene setter seg til bords, bør alt være gjort klart til steking. Dette kan gjøres i god tid før gjestene kommer - alt du trenger å gjøre er å sette på jernet når det nærmer seg middag.
Slik gjør du:
- Del opp grønnsakene i strimler, skiver eller passelige biter. Små grønnsaker som cherrytomater, aspargesbønner o.l, kan stekes hele. Legg alt på fat eller i skåler.
- Del opp kjøttet eller fisken i strimler. Steker du skalldyr, kan scampi og ferskvannskreps stekes hele. Del opp kamskjell i to og kongekrabbe i passelige stykker.
- Spekemat kan enten skjæres opp i skiver, eller danderes på et fat.
- Husk gode sauser og godt brød som skjæres opp i skiver.
Dette kan du servere til raclette
Ja, hva skal man egentlig velge? Om du har noen soleklare favoritter, er dette et fint utgangspunkt. Det meste kan nemlig stekes eller gratineres med raclette-jernet.
- Strimlet kjøtt som kyllingfilet, indrefilet, ytrefilet, mørbradbiff av storfe eller vilt, strimlet svinekjøtt og lam
- Spekemat som salami, pepperoni, chorizo og spekeskinke
- Skalldyr som scampi, ferskvannskreps, kongekrabbe og kamskjell
- Fisk som tunfisk, hval, laks og ørret
- Grønnsaker som sopp, brokkoli, asparges, brokkolini, paprika, cherrytomater, strimlet gulrot, løk, rødløk, aspargesbønner,
Har du alt du trenger?
Ikke glem tilbehøret
Selv om det er mye god mat som grilles og stekes på raclette-jernet, er det også viktig å ha godt tilbehør.
Server med sauser som passer til kjøttet og grønnsakene. Gode valg er pesto, tzatziki, aioli, barbequesaus eller chilimajones.
Stekt løk, syltet rødløk, sylteagurk og sølvløk er også noe som passer godt til en racletteaften.