Det beste tilbehøret til ost

Det beste tilbehøret til ost

Selv de aller beste ostene kan løftes til nye høyder ved å tilføre smaker som komplimenterer osten. Her er våre beste tips for å få den gode osten til å bli enda bedre.

Ost i seg selv er en enestående råvare, men selv de aller beste kan løftes til nye høyder ved å tilføre komplementerende smaker, eller få den rette bakgrunnen. 

Tenk bare på vin – alene kan den beste vin smake ganske stusselig, men sammen med den rette maten kan du få en smaksopplevelse du husker lenge.

Til ost anbefales enten helt nøytrale kjeks, eller kjeks med frukt og nøtter. Marmelade, honning og tørket frukt er også velegnet som tilbehør.

Tilbehøret kan løfte osten til nye høyder! Tilbehøret kan løfte osten til nye høyder!

Gode alternativer til kjeks

Du er kanskje godt vant med kjeks til ost, men hvorfor ikke prøve noe nytt? 

  • Flatbrød til ost - Grove og sprø flatbrød  passer perfekt til ost, spekemat, tapas, supper og middagsmat. Med sin milde smak passer de perfekt til alle typer ost
  • Ferskt brød som muslibrød, dansk rugbrød eller nøttebrød av ulike slag er perfekt til alle typer ost.
  • Tørket fruktbrød som "Toast for cheese"-serien er en ypperlig partner til osten. Velg mellom flere forskjellige typer som aprikos, dadler, kirsebær og kvede. 
  • Pepperkaker er blåmuggostens beste venn. Har du kanskje en boks igjen fra jul? Server den til ostefatet!

Prøv en av disse til osten:

Søte frukt og bær til ost

Frukt og bær passer til alle oster. Sødme og friskhet er en fint ting å tilføre alle oster. Søtt tilbehør runder av den skarpe smaken på kraftigere oster, mens sødmen kler de mild brie og camembert godt uten å overskygge osten. 

Så enkelt lager du ostefat til dessert

Så enkelt lager du ostefat til dessert

Bytt ut tradisjonell, søt dessert med et spennende ostefat! På ostefatet kan du velge akkurat de ostene og det tilbehøret du ønsker, og skreddersy etter dine og gjestenes ønsker. Se hvordan du enkelt setter sammen et ostefat!

Jordbær er godt tilbehør til de fleste oster - her på ferskosten Fryd Creme kirsebær Jordbær er godt tilbehør til de fleste oster - her på ferskosten Fryd Creme kirsebær
  • Røde, søte druer er en sikker vinner som tilbehør til ost. Friskheten og sødmen i druene står godt til saltet i osten.
  • Godt modne pærer er perfekt som tilbehør til gratinert chevré. Aller best smaker det dersom du lar pærene bli så modne og myke at de nesten bør spises med skje. Du kan også varme pærene og servere dem lune med oster som brie og camembert. 
  • Fiken - både ferske og tørkede - er noe som passer til alle oster. 

Gelé og marmelader

Du bruker kanskje allerde en marmelade eller to til ostefatet, men det finnes mange spennende smakskombinasjoner du kanskje aldri har tenkt over. 

Prøv en gelé med futt i - som chiligelé og pæregelé med chili. Begge passer svært godt til hvitmuggoster, men er også god på en skalldyrsandwich, eller i wraps med kylling eller tunfisk.

Marmelade er perfekt tilbehør til all ost! Marmelade er perfekt tilbehør til all ost!
  • Fikenmarmelade passer utmerket til ost. Fiken har en naturlig søt og rund smak, og du finner mange forskjellige smakskombinasjoner i ulike typer fikenmarmelade. Prøv fikenmarmelade med portvin fra Gangstad!
  • Mandarinmarmelade er en spennende og frisk marmelade for deg som elsker sitrus. Den passer til alle oster, men er spesielt god til brie og camembert. 
  • Kirsebærmarmelade er nydelig til blant annet manchego, men passer også godt til blåmuggoster og kittoster.

Marmelade passer til all ost, uansett type. Det viktigste er at den er søt for å balansere ostens smak.

Tørket frukt til ostefatet

Tørket frukt er perfekt til ostefatet. Tørket frukt er søtere enn fersk frukt, ettersom fruktsukkerinnholdet er mer konsentrert når de blir tørket. Det gjør at tørket frukt er en god partner til all ost. 

Lag enkle og gode osteretter i hverdagen

Lag enkle og gode osteretter i hverdagen

Ostene vi bruker til hverdags kan brukes til mye mer enn å brødskiva i matpakken. Her er våre tips og oppskrifter til ostefat i hverdagen, spennende ostesmørbrød, ostedip og smakfull pizza med ostene du allerede har i kjøleskapet.

Balsamico saba til osten

Leonardi balsamico saba 4 år har en delikat bittersøt smak med en delikat ettersmak av frukt og vanilje. 

Saba er et søtere produkt enn balsamico og passer godt til litt salte fastoster som parmesan, Alpeost og Kvitlin.