Lær om forskjellen for de ulike pastatypene

Lær om forskjellen for de ulike pastatypene

Pasta er ikke bare pasta. Linguine, spaghetti, tagliatelle, tortellini, penne og farfalle - hva er egentlig forskjellen på dem? Slik velger du riktig pasta!

Det er få ting som er mer italiensk enn pasta. De er både lange, tynne, flate, brede, hule, med og uten fyll - ja pasta kommer i alle former og fasonger!

Med et stort utvalg pastatyper kan du enkelt variere som du vil, enten du er ute etter en rask og enkel hverdagsmiddag, eller ønsker å imponere i middagsselskap.

Italiensk pasta med Jacobs Utvalgte

Italiensk pasta med Jacobs Utvalgte

Fusilloni, Pennoni, Conchiglie, Linguine og Tagliatelle. Kjært barn har mange navn – og former! Nyt en deilig pastamiddag på ekte italiensk vis med pasta fra Jacobs Utvalgte.

Dette er de ulike pastatypene

Pastaskruer, sløyfer, skjell og alt i mellom - det disse pastaene har til felles er at de er små, invididuelle biter som ofte har hulrom eller en fasong som klarer å holde godt på sausen.

De egner seg til alt fra tykkere tomatsauser, til kremet fløtesaus. 

Pastaskruer

  • Fusilloni - store korketrekkere som er ru i overflaten. Herlig med tomatsaus, gratinert i ovnen eller i pastasalat.
  • Casarecce - elegante pastaskruer som holder godt på sausen og er nydelig til klassisk ragu. Opprinnelig siciliansk og servert med pesto.
  • Girandole - lillebroren til fusilloni og er en god og nett pasta som passer perfekt til delikate salater. 
  • Gemelli - er en enkel pastaskrue med to biter pasta snurret sammen. Disse små pastaene er veldig anvendelige og passer de fleste sauser og salater.

Prøv en ny vri på pastaen:

Pastarør

Pastarør er de er en pastatype for de sausglade. Her kan nemlig sausen krype inn og fylle de tykke rørene.

Har du prøvd disse?

Pastaskjell og figurer

  • Lumaconi - store, åpne pastebiter som ser ut som snegleskjell. Disse er oftest fylt med noe godt og ovnsbakes eller gratineres med fyll. 
  • Conchiglie - betyr «skjell» på italiensk. De er ofte farget med grønnsaker og nydelige fylt med rik tomatsaus, hvit saus eller gratinert i ovnen.
  • Gnocchi - små potet- og pastaklumper som rett og slett betyr "klump". Serveres ofte på samme måte som pasta, sammen med saus, smør eller parmesan – kjøp den ferdig eller lag selv!
  • Farfalle - Ganske tynn pastatype som ser ut som en sløyfe eller sommerfugl og egner seg i salater eller sauser. Denne kan brukes til det meste, f.eks kylling, grillet paprika, løk og masse frisk persille.


Båndpasta og spaghetti

Dette er de lange pastatypene, både flate og runde. Spesielt de flate egner seg godt til smaksrike sauser som pesto, men også tykke, fløyelsmyke sauser som en god ostesaus.

Spaghetti og andre tynne, lange pastatyper egner seg også godt til tykke tomatsauser med biter. 

  • Tagliatelle - Bredbåndspasta. Perfekt til røkelaks og erter med Creme Fraiche, med skinke og ost, tomatsaus, asparges og stekte cherrytomater, pesto og vårløk.
  • Spaghetti - skreddersydd for bolognese med parmesan, carbonara eller pestosaus med lettrømme.
  • Spaghettini - en tynnere, mer delikat spaghettivariant som gir kortere koketid, prøv den med creme fraîche, røkt kolje og ristet bacon eller pancetta!
  • Linguini - Likner spagetti, men den litt flate formen gjør at den ser litt mer eksklusiv ut. Populær med havets frukter som blåskjell, vongoleskjell, sjøkreps, reker, hvitløk og tomat. 
  • Peppardelle - ekstra bred båndpasta. Kan serveres med alle sauser, men egner seg best til tykke, kremete sauser som soppsaus eller liknende.

Prøv noe nytt:

Fylt pasta

Hva er vel bedre enn pasta med noe godt inni? De kommer i ulike fasonger, og er stort sett fylt med ost og kjøtt, sopp eller spinat. Serveres gjerne som de er med en kremet saus til.

  • Tortellini - Fylte halvmåner som er klemt sammen til små fylte ringer. Mange ulike smaker. Klassikeren fylles med ost og skinke, og serveres med fløte, ost og skinke. 
  • Ravioli - Fylte, firkantede puter med ulikt innhold. Nydelig, og ofte servert med en skikkelig god bolognese.
  • Girasoli - Delikate, store puter som kan være fylt med f.eks. kremet og mild spinat. Her trenger du ikke noe særlig annet enn litt stekt sopp, godt smør, salt, pepper og en revet smaksrik ost.
  • Fagottini - Små, lekre pastaballer fylt med ost og oftest grønnsaker. Når de blir laget, blir de bundet med hyssing - slik får de den karakteristiske formen. 

Stort utvalg fylt pasta levert hjem: