Dette er de beste tomatene til pizzasaus
En tomat er ikke bare en tomat, og spesielt ikke på en ekte, napolitansk pizza. Lag en tradisjonell pizza på italiensk vis, eller lag pizzasaus av friske tomater.
Hva er perfekte tomater på pizza?
Med tusenvis av tomater å velge mellom, er det lett å bli rådvill når man står på butikken. Her er tommelfingerreglene for gode tomater til pizzaen:
- God kjøttfylde
Til pizza er det viktig at tomatene er kjøttfulle og ikke for saftige, ellers blir sausen veldig tynn og "vannete". - Må være helt modne
Det er kanskje en selvfølge at tomatene som brukes er modne, men ofte trenger friske tomater enda mer modningstid hjemme før de er på sitt beste. Best smak blir det om de modnes på stilk. - Velg søte tomater
Syrlige tomater kan bli i overkant kraftige på en pizza, og søte tomater med lite syre er anbefalt. Husk at pizzasausen skal fremheve toppingen og bunnen, ikke spille hovedrollen!
San Marzano - verdens beste tomat
San Marzano er en plommetomat kokker over hele verden sverger til. Den blir dyrket i det sørlige Italia, nærmere bestemt Campagna-regionen i vulkansk jord nær Vesuv. Dette gir den unike smaken.
San Marzano er en avlang og kjøttfull tomat med et optimalt forhold mellom sødme og syre. Det gjør den perfekt på pizzaen!
Tomatene kan brukes både ferske og hermetiske rett på pizzaen, men skal du være sikret modne tomater er den hermetiske varianten et sikkert valg.
Hermetiske eller ferske tomater
Det er ikke ofte du finner ferske San Marzano-tomater i norske butikker, så dersom du er på leting etter disse er hermetisk et enkelt valg. Men hermetiske tomater er faktisk et generelt godt valg til pizzasausen.
For å få den beste smaken på tomatsausen, er det viktig at tomatene er helt modne.
Hermetiske tomater blir plukket akkurat når de er på sitt beste, og de har dermed fått sitte lenger på stilk enn tomatene du finner i løsvekt på butikken. De har rukket å bli sødmefylte, og modnet i riktig tempo - og smaker også helt fantastisk!
Prøv andre plommetomater på pizzaen:
Ferske tomater er ofte best til salater eller til koking av sauser, hvor det er ønskelig at tomatene er litt syrligere enn de hermetiske variantene.
Vil du likevel bruke ferske tomater på pizzaen? Velg plommetomater eller andre klasetomater med mye kjøtt og lite saft. De bør være godt modne, eller kokes inn til saus hvor man kan smakssette for å finne den perfekte balansen mellom sødme og syre.
Finn din favoritt
Selv om San Marzano er en verdensberømt tomat, betyr ikke det at dette er den eneste tomaten som passer på en pizza. Som med all annen matlaging kan man eksprimentere med smaker - også på napolitansk pizza.
Prøv passata, bruk favorittkrydderet ditt eller kok inn sausen med friske urter - her er det bare fantasien som setter grenser.