10 tips til hvordan du kan kaste mindre mat
Hvert år kaster nordmenn over 230 000 tonn med spiselig mat. Ved å ta bedre vare på maten kan du både spare penger og miljøet.
Dette er våre tips:
- Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste
Last ned appen MinMENY - da får du en smartere handleliste som synkroniseres automatisk med alle i husstanden. Slik slipper dere at det handles dobbelt opp.
2. Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har
Finn en fast dag du rydder i kjøleskapet, gjerne før du skal på storhandel. Faste plasser i kjøleskapet gir god orden og oversikt.
3. Oppbevar maten riktig
Ved å oppbevare maten riktig, slipper du at maten blir uspiselig før utgangsdatoen. Mye frukt og grønnsaker bør oppbevares i romtemperatur for best holdbarhet.
4. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato
Se, lukt og smak for å sjekke.
5. Ta vare på restemat
Avkjøl maten raskt og frys eller legg i kjøleskap det du har til overs.
6. Oppbevar rester og åpnede pakker riktig
Rester bør oppbevares i tette bokser og åpnede pakker med kjøttpålegg dekkes til med folie eller plast. Ost bør pakkes i matpapir og deretter i plast, da får den tilført luft og du unngår at den blir klebrig. Hvert ostestykke bør pakkes hver for seg før det legges bort.
7. Tenk over hvor mye brød du kommer til å spise
Frys brød som ikke skal spises neste dag. Er du en liten husholdning kan det være lurt å skjære brødet i skiver på brødskjærermaskinen i butikken. Frys brødet og tin antall skiver du skal ha til et måltid.
8. La torsdag være "restetorsdag"
Bruk opp rester av råvarer og av ferdige retter før du handler ny mat til helgen.
9. Gi slapp salat en oppfriskning eller gi bløte tomater et nytt liv
Slapp salat blir som ny etter et isbad og bløte tomater egner seg utmerket i en tomatsaus.
10 Lag ikke mer mat enn du klarer å spise opp
Ofte lager man for store porsjoner. Bruk porsjonsberegning når du lager mat. Enten den som står på pakken eller antall porsjoner som er oppgitt i en oppskrift