Slik vekker du slappe grønnsaker

Slik vekker du slappe grønnsaker

Mistenker du dårlige grønnsaker i kjøleskapet? Er de gamle, slappe og flekkete? Ikke kast dem! Her får du tips til hvordan du enkelt gir de liv og spenst tilbake, og hvordan du kan bruke dem.

Grønnsaksskuffen kan fort se ut som en slagmark. Falne helter ligger strødd – slappe og sårede, med vann til livet. Gulrøtter på svømmetur. Salatblader som har mistet både sprøhet, spenst og livsglede. Spirer som gror inni gul eller rød løk. Flekkete blomkål eller brokkoli som ser ut til å synge på det siste verset.

Men vent, gjør de egentlig det? Tro det eller ei, men i utgangspunktet er det faktisk håp.

Lær deg førstehjelp

Selv om du rykker til når du ser kaoset i grønnsaksskuffen – hold hodet kaldt og ikke fall for fristelsen til å kaste ting som er like fine etter litt førstehjelp.

Slik gjennoppliver du grønnsakene:

  1. Finn frem en bolle og hell oppi litt iskaldt vann.
  2. Legg de slappe grønnsakene oppi, som gulrøtter, salatblader, brokkoli og blomkål etc.
  3. La de ligge og godgjøre seg i ti til femten minutter, og voila.

Spenst og sprøhet er gjenvunnet, og grønnsakene kan brukes i middagen. Utrolig, men sant!

Er kjøleskapet fullt av slappe grønnsaker? Gi de et vannbad så skal du se at de får tilbake spentsen. Er kjøleskapet fullt av slappe grønnsaker? Gi de et vannbad så skal du se at de får tilbake spentsen.

Det er ikke bare vann som er problemet. Myke partier, flekker og spirer kan også dukke opp inni eller utenpå grønnsakene. Det er fordi de er levende og må behandles deretter.

Skjær av myke flekker

Myke partier bør skjæres bort. Det samme gjelder lyse eller mørke flekker samt spirer i ulike typer løk. Det er ikke farlig om du får i deg noe av dette, men det anbefales ikke.

Spirer grønnsakene dine, betyr det bare at det er liv der. Og der det er liv er det håp. Smaken av spirer er derimot konsentrert og ikke noe å rope hurra for. Farlig er det derimot ikke!

Myke partier på grønnsakene bør skjæres bort. Myke partier på grønnsakene bør skjæres bort.

Skjærer du bort flekkene, kan du fint spise resten av grønnsaken, dersom den ikke er generelt misfarget eller har begynt å blomstre. Gul brokkoli kan ikke reddes. Sånn er det bare.

Hva med mugg på grønnsakene?

Mørke flekker er ikke det samme som mugg. Mugg er gjerne hvite eller «hårete» steder på grønnsaken, og det må du ikke spise. Er det kun mugg på deler av den, kan du eventuelt skjære bort muggpartiet og en solid bit til, slik at du er sikker på at det meste er borte.

Fersk frukt og grønt:

Hvorfor blir grønnsaker slappe?

Grønnsaker inneholder mye vann. Noen helt opp til 80-90 prosent. Når de blir liggende lenge i kjøleskapet uten skikkelig innpakning, mister de mye av dette vannet og dermed også futten. Noe av vannet fordamper, mens resten blir liggende og skvalpe i grønnsaksskuffen din.

Hold grønnsakene bedre lenger ved å være varsom når du møblerer grønnsaksskuffen din!

Behandle grønnsakene forsiktig

Mange grønnsaker tåler generelt lite berøring. Blomkålen er et godt eksempel på det. Når en produsent arbeider med denne, tar han knapt på den. Det er for å unngå støtskader som forringer levetiden.

Pakk godt inn med litt vann

For at grønnsakene skal holde lenger, bør de pakkes godt inn, gjerne i en boks, en pose eller ved hjelp av film. Dersom du vil beholde sprøheten lenger, kan du legge litt vann i boksen eller posen, sammen med grønnsaken. Da slipper du kanskje operasjonen med isvann i bolle.

Pakk grønnsakene godt inn, gjerne i en boks, for at de skal holde lenger. Pakk grønnsakene godt inn, gjerne i en boks, for at de skal holde lenger.