Alt om sjøkreps og ferskvannskreps
I fiskedisken hos MENY finner du ferdig kokt kreps i krepsesesongen. Ellers finner du forhåndsbehandlet Sjøkreps i lake fra Jacobs Utvalgte og fryste kreps.
Forskjellen på sjøkreps og ferskvannskreps
Ferskvannskrepsen er mye mindre enn sjøkrepsen, og har en mer begrenset tilgang enn sjøkrepsen. Den knallrøde krepsen er midlertid en smakfull delikatesse som ofte er undervurdert til skalldyrmåltidet.
- Ferskvannskreps har en noe kraftigere smak enn sjøkreps. De har likevel en relativt mild smak, og har et mørere kjøtt enn reker. Smaken er som en mellomting av krabbe og reke.
- Ferskvannskrepsen er mye mindre enn sjøkrepsen, og ser ut som en miniatyrvariant av hummeren.
- Fisket etter ferskvannskreps er strengt regulert. Sjøkreps er derimot tilgjengelige året rundt, men er aller best på vinteren.
Prøv ferskvannskreps i skalldyrsalat og skalldyrfatet:
Slik tilberedes kokt kreps
Det er viktig å ikke varmebehandle sjøkreps for mye, for å beholde mest mulig smak i det delikate kjøttet. En rask tur i panna eller på grillen er alt som skal til for å få et utsøkt sjømatmåltid.
Sjøkrepsen serveres gjerne kokt naturell med enkelt tilbehør som sitron og majones, eller grilllet med urtesmør. En annen klassiker er sjøkreps sautert med hvitvin, hvitløk og løk.
Du kan også skrelle halen med fingrene og servere sjøkrepshalen på brødskive med majones og salat. Knekk klørne med en nøtteknekker eller ved å bruke baksiden av en kniv.
Slik koker du sjøkreps
Hvis du har fisket sjøkreps selv kan du enkelt omgjøre disse til et delikatessemåltid! Selvfisket kreps kokes i rikelig med saltet vann. Har du tilgang på sjøvann bruker du det, hvis ikke tilsetter du 2-3 ss salt per liter vann.
- Kok opp vannet og la krepsene trekke i 5-10 minutter, avhengig av størrelse.
- La de renne av liggende på ryggen. Det som er viktig er at krepsen avkjøles og oppbevares i laken frem til den skal spises.
Kreps på grillen
Sjøkreps egner seg svært godt på grillen. Det blir et festmåltid som passer perfekt til lyse sommerkveld med gode venner. Kreps gratineres med smør av deres ønske. Det både smaker fantastisk, ser imponerende ut – og er overraskende enkelt.
Slik griller du sjøkreps:
- Del sjøkrepsen i to på langs, fjern evt. paven og tarmen
- Kydre halekjøttet lett med salt og pepper og fordel smøret (ramsløksmør eller chilismør anbefales)
- Legg den på grillen med skallet ned
- Legg på lokk og grill i ca. 5-10 minutter avhengig av tykkelsen på krepsen. Du ser når kjøttet i halen skifter farge og lett slipper skallet