Tips og tilbehør til rekelag

Tips og tilbehør til rekelag

Rekelag er populært og det krever ikke særlig mye planlegging. Vi gir deg tips om mengde, tilbehør og hjemmelaget majones i flere varianter!

Hvor mye reker man skal beregne per person? Å gå tom for reker den største synden man kan gjøre som rekelagsvert. Så hvordan kan man være sikker på å ha nok reker til alle?

Velg riktig mengde

En god tommelfingerregel er å ha rundt en 500 gram reker per person, om du skal ha reker som eneste rett. Dette er fordi mye av vekten forsvinner med skallet. 

 • Kun reker og tilbehør: 500g reker per person

Dette må du vite før du skal handle reker

Dette må du vite før du skal handle reker

Reker på loff med majones, sitron og dill er for mange den optimale helgekosen. Men hvor mye har størrelsen å si for smaken, og bør du velge ferske eller fryste? Vi gir deg svarene!

Velg riktig størrelse på rekene

Reker kommer i flere størrelser. Størrelsen på rekene finner du i frysedisken eller i ferskvaredisken, og er gjerne markert med tall som 60/80, 70/90 eller liknende. 

Tallet indikerer hvor mange reker du får per kilo. 

 • Reker med størrelse 90/120 indikerer at det går mellom 90 og 120 reker per kilo. Dette er små og rimeligere reker. De tar mye lenger tid å pille, og egner seg derfor aller best i supper og andre retter av sjømat. 

 • Reker med størrelse 60/80 er store, saftige og flotte reker, og det er disse det selges mest av. Disse rekene egner seg godt på rekesmørbrød, i salater,og i supper og andre sjømatretter. De er lette å pille, og man har god tilgang på dem hele året.

 • Reker med størrelse 50/70 er den største størrelsen, og er også fastere. Det er litt lavere tilgang på disse enn for eksempel reker med størrelse 60/80, fordi de fiskes bare i januar til april.
Reker trenger ikke mye tilbehør for å komme til sin rett på smørbrødet. En god majones, aioli, dill og sitron er ofte mer enn nok. Reker trenger ikke mye tilbehør for å komme til sin rett på smørbrødet. En god majones, aioli, dill og sitron er ofte mer enn nok.

Slik tiner du frosne reker

Ferske reker er enkelt og smaker veldig godt - men de kan være vanskelige å få tak i. Da er det godt det finnes frosne reker!

I frysedisken finner du singelfryste, store reker av høy kvalitet. Det viktigste er å tine dem riktig for å bevare den gode kvaliteten. 

 • Frosne reker skal tines sakte i kjøleskapet over natten. Spre rekene utover og beregn god tid på opptiningen.

 • Dersom du skal spise rekene umiddelbart etter opptiningen kan rekene tines i romtemperatur.

 • Dårlig tid? Rekene kan tines raskt ved å holdes noen sekunder i kokende vann før du holder de under iskaldt vann. Dette kan imidlertid gi seige reker, og anbefales ikke til rekelag der man ønsker reker av god kvalitet.
Ble det reker til overs? Legg de opptinte rekene i kjøleskapet rett etter måltidet så holder de seg friske et døgn. Da kan du kose deg med reker dagen etterpå!
Reker og loff er klassisk sommermat vi aldri går lei av. Prøv med spennende tilbehør som hjemmelaget majones, chilimajones eller aioli! Reker og loff er klassisk sommermat vi aldri går lei av. Prøv med spennende tilbehør som hjemmelaget majones, chilimajones eller aioli!

Tilbehør som passer til reker

Reker har en søt, mild frisk og salt smak og tilbehør til reker blir derfor lett. Det er viktig å ikke velge alt for kraftige smaker som gjør at rekene "forsvinner" på brødskiven - de er tross alt hovedgjesten på tallerkenen. 

Tilbehør du aldri går feil med:

 • Godt brød eller loff 
 • Majones og/eller aioli
 • Sitron
 • Dill

Godt tilbehør til rekene:

Mer smak på tilbehøret

Er du på jakt etter en smakfull opplevelse med mer krydder, kan du alltids spice det opp. 

Gjør rekene ekstra spennende med en krydret guacamole av avokado. Mos avokado sammen med hakket løk og smak til med krydder. Også marinader med chili og koriander passer perfekt til reker. 

Er du derimot av den mer konservative typen, gjør dill, koriander eller basilikum rekelaget mer spennende, uten at det blir sterkt.

Gjør litt ekstra ut av rekesmørbrødet med guacamole og litt ekstra krydder Gjør litt ekstra ut av rekesmørbrødet med guacamole og litt ekstra krydder

Varier majonesen

Med hovedingrediensen i boks kan du fokusere på tilbehøret. Bytt ut den vanlige majonesen med en litt mer smaksfull variant.

Først trenger du en base, som er vanlig majones. Denne kan du enten kjøpe ferdig, eller du kan lage den selv. 


Tre ulike majonesvarianter

Når basen er på plass kan du ”spice” den opp litt slik at du får nye smaker til rekemåltidet.

 • Basilikummajones: du trenger en halv potte med frisk basilikum som hakkes opp og blandes inn i majonesen. Her kan du også velge å bruke andre krydderurter dersom du skulle ønske det.

 • Hvitløksmajones: Bland inn to finhakkede hvitløksfedd. Her kan du også smake til med litt ekstra dijonsennep om ønskelig.

 • Mango- og chillimajones: ikke ha worchestshiresaus i basen. I stedet trenger du en spiseskje mangochutney, en halv mango skjært i små biter og en halv rød chili. Noen dråper tabasco kan også tilsettes dersom du ønsker det. Bruke en stavmikser eller bland sammen for hånd.
Ønsker en litt sunnere variant, bytt ut halvparten av majonesen med gresk yoghurt.