Dette er forskjellen på spekemat og spekepølse
Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt. Etter slaktetiden om høsten ble kjøttet saltet - noen ganger også røkt. Deretter ble det hengt til tørk på stabburet fram til det var ferdig i mai.
Men hva er egentlig forskjellen på spekemat og spekepølse?
- Spekemat er saltede, tørkede hele kjøttstykker som kan være røkt eller urøkt, for eksempel spekeskinke og fenalår.
- Spekepølse er laget av hakket eller kvernet renskåret kjøtt og fett som er tilsatt krydder. Det finnes også varianter med innmat og blod.
Dette er de ulike typene spekeskinke og spekepølse:
Fenalår
Fenalår er låret fra sau eller lam og finnes i flere forskjellige varianter. Du kan kjøpe det som et helt lår, uten ben, i hele stykker eller ferdig oppskåret i skiver.
Spekeskinke
Spekeskinken er den vanligste formen for spekemat. Skinke er - som navnet tilsier - fra låret på grisen, og finnes i mange ulike varianter.
Typiske spekeskinker kan være eksklusive varianter som Serrano eller Parmaskinke, men også den norske Strandaskinken, westfaler eller pæreskinke.
Du får tak i hel spekeskinke med ben, benfri og ferdig oppskåret i skiver.
- Hel spekeskinke er et godt utgangspunkt om du ønsker å ha spekeskinke i lang tid, eller skal gi bort spennende mat som gave.
- Benfri eller hele biter er ideelle for den som er glad i spekeskinke og liker å skjære sine egne skiver. I tillegg kommer de i mindre størrelser så man er sikker på at de blir spist opp.
- Skiver passer perfekt til hverdagsbruk, til spekefatet eller om du ønsker et stort utvalg av ulike skinker.
Har du prøvd disse?
- Fårepølse er laget av hakket kjøtt av får eller lam, den kan også inneholde kjøtt fra storfe, svin og geit. Det vanligste er å kjøpe den ferdig oppskåret, men den finnes også i snabb som man kan skjære opp selv.
- Spekekjøtt er hele stykker av kjøtt som er saltet og speket. Det finnes speket reinkjøtt, elgkjøtt, storfe, hjerte, tunge. Røkt dyrekjøtt er i de fleste tilfeller laget av renskåret hestekjøtt.
- Morr, mør, eller mårpølse er den gode norske "urpølsa". Den finnes i utallige varianter og består av hakket kjøtt, spekk, salt og krydder. Hva slags kjøtt som brukes varierer stort. Får og viltkjøtt er vanligst, men svinekjøtt, storfe og innmat brukes også. Morr selges i hele kveiler, i ringer, snabber og ferdig oppskåret.
- Svartpølse blir det brukt renskåret kjøtt av sau og lam, storfe, svin og eventuelt litt hestekjøtt. Den mørke fargen kommer av at det er brukt litt blod i blandingen. Fåes i flere varianter, som hele pølser, skiver og snabb.
- "Sydlandsk" er norskproduserte spekepølser som har sin opprinnelse i Spania, Italia, Tyskland og Frankrike. Disse er ofte litt grovere hakket og litt mer krydret, og de fleste kjenner varianter som pepperoni og chorizo.
- Spesialpølser er gjerne produsert av lokale råvarer som elg, rein og lam til å lage morsomme, spennende produkter: Rødvinspølser, snackpølser, ølpølser, viltpølse og snabber.
- Salami er laget av hakket storfekjøtt, svinekjøtt, spekk, krydder og hvitløk. Den fås i mange varianter og kryddersmaker, som hele pølser, snabber eller oppskåret i skiver.
- Spekebrett er flere sorter spekemat samlet på et brett. De vanligste sortene er spekeskinke, salami, morrpølse, og fårepølse. Brettene fås i ulike størrelser og er praktiske på tur eller til små anledninger.