Slik finner du makspulsen

Slik finner du makspulsen

Pulsklokke er et fint middel for å styre intensiteten på treningen, og samtidig gjør det enklere å få oversikt over progresjonen din.

Pulsklokke er et fint treningsverktøy når du skal trene med høy intensitet, men også når du skal holde en rolig økt med lav intensitet.

Du kan lese hvor mange kalorier du har forbrent, hvor mange minutter du har trent i ulike pulssoner og en rekke andre parametere om du har en påkostet klokke. Men du klarer deg lenge med en rimelig utgave.

Vi trener på ulike egenskaper ved ulik puls

  • Rolig treningspuls
    Under 60-70% av makspuls. Her er vi i en sone vi kan trene uten å hive etter pulsen. I løpet av en uke bør noe av treningen være i denne sonen nettopp fordi denne intensiteten oppleves som motiverene.
  • Moderat treningspuls
    trening på 70-80% av makspuls. Her har vi litt høyere puls, men fortsatt klarer vi å unngå melkesyre. Fin sone for å forbruke kalorier og vår evne til å trene med høyere puls over lengre tid.
  • Anstrengende treningspuls
    Trening over 80% av makspuls. Effektivt puls for å trene opp kondisjonen. Men denne intensitetsonen vil oppleves som tøff trening for kroppen vår som vi ikke bør gjøre for mange ganger i uka.
Slik begynner du med intervalltrening

Slik begynner du med intervalltrening

Intervalltrening er en super måte å forbedre formen og forbrenne kalorier på. I tillegg tar treningen mindre tid å gjennomføre og kan gi mer effekt enn rolig og behagelig trening over lengre tid. Slik gjør du det!

For å vite dine pulssone og for å bruke pulsen riktig i treningen er det nødvendig å vite hva makspulsen din er. Den vanligste formelen tar utgangspunkt i 220 minus alder.

Stiller du ikke inn din makspuls manuelt på pulsklokka vil dette være det som klokka baserer seg på.

For mange vil 220 minus alder være upresist, og det anbefales at man tar en makspulstest for å være på den sikre siden. Da vet du eksakt hva din makspuls er, og du får mest mulig ut av treningen.

Slik tar du en makspulstest

  1. Varm opp grundig så du blir god, varm og svett.
  2. Finn en motbakke som det tar ca 3-4 minutter å løpe opp.
  3. Løp bakken 2 runder på 4 min. hver – pass på at du blir ordentlig andpusten.
  4. Bruk 2-3 minutter til «aktiv hvile» mellom runden. 
  5. På det tredje og siste intervalldraget, etter to minutter, løp maksimalt til du er helt utmattet.
  6. Makspulsen din vil nå være den høyeste pulsen du får.