Slik steker du grønnsaker i airfryer
En airfryer er en kompakt stekeovn som sirkulerer varmluft rundt maten. Det gjør at maten blir saftig i midten og sprø utenpå. I tillegg trenger den ikke like mye forvarming som en tradisjonell stekeovn, så matlagingen går mye raskere.
Den gjør det også enkelt å lage hele middagen i en og samme maskin. Du kan for eksempel lage både laks, poteter og grønnsaker i airfryeren samtidig, og sparer derfor tid og oppvask. Enkelt og veldig praktisk!
Slik steker du grønnsaker i airfryer
Begynn med å forvarme airfryeren. Dette gjør du ved å stille inn ønsket temperatur og sette inn kurven i 2–3 minutter uten innhold. I mellomtiden kan du kutte opp grønnsakene du vil bruke og spraye dem med olje. Krydre gjerne også med salt og pepper.
Halvveis i steketiden tar du ut kurven og rister på innholdet, slik at blir jevnt stekt og ekstra sprøtt.
Steke grønnsakene med eller uten olje?
Generelt burde alle grønnsaker som tilberedes i airfryer stekes med litt olje for å få et godt resultat. Om du ikke bruker olje kan grønnsakene bli tørre.
Du kan enten smøre litt olje direkte i airfryerkurven eller pensle eller spraye grønnsakene før du legger dem i.
Prøv deg gjerne fram, airfryeren gjør at man ikke trenger like mye olje som man ville brukt i stekepanne eller ovn.
Hvor lenge må grønnsakene stekes i airfryer?
Alle grønnsaker har ulik tilberedningstid, så det er viktig å tilpasse tiden til de forskjellige sortene. I airfryeren er en temperatur på 190 grader et godt utgangspunkt.
- Bladgrønnsaker som spinat, grønnkål og pak choy har ganske kort tilberedningstid, gjerne mellom 2–5 minutter.
- Myke grønnsaker som tomat og paprika har en tilberedningstid på 3–7 minutter.
- Faste grønnsaker som brokkoli, rosenkål, purre og erter har litt lenger tilberedningstid, gjerne 7–12 minutter.
- Harde grønnsaker som gulrøtter, reddiker og beter har lenger tilberedningstid, gjerne fra 15–30 minutter.
Tilberedningstiden avhenger også av tykkelse og størrelse på grønnsakene, så kutt dem gjerne i mindre biter for å spare tid. Følg med underveis og rist på kurven slik at alt blir ordentlig stekt.
Prøv disse grønnsakene i airfryeren
Slik får du sprø grønnsaker i airfryer
Når man steker grønnsaker i airfryeren må man huske på at den fjerner mye av fuktigheten fra råvarene. Det er derfor viktig å ha litt olje på, slik at resultatet blir sprøtt på utsiden og saftig på innsiden.
Det er også praktisk å krydre grønnsakene før du steker dem. Da vil krydderet feste seg ordentlig. Om du krydrer etterpå vil det bare falle av.
Steketips med airfryer
Det er mange ulike oppskrifter og anbefalinger for de forskjellige airfryer-modellene, og det kan gjøre det litt vanskelig å vite hva som gjelder for akkurat din airfryer.
Et godt utgangspunkt er å begynne matlagningen på 190 grader og starte med 10 minutter. Følg med og se hvordan det ser ut underveis.
Prøv deg fram og bli kjent med airfryeren – det er mye enklere når du har gjort det et par ganger.
Slik lager du chips og potetgull i airfryer
Lag digg grønnsakschips i airfryeren! Her får du sprø chips laget med mindre olje, og kan dermed være et litt sunnere alternativ til potetgullposen. Lag klassisk potetchips, eller prøv deg med gulrot, søtpotet, beter eller andre rotgrønnsaker.
Slik gjør du:
- Forvarm airfryeren til 180 grader i ca. 2–3 minutter.
- Bruk en mandolin eller en ostehøvel og kutt potetene i tynne skiver.
- Ha potetskivene over i en skål med vann i ca. 30 minutter. Dette gjør man for å trekke ut stivelsen av potetene, slik at chipsen blir ekstra sprø.
- Tørk av potetskivene med et rent kjøkkenhåndkle, spray dem med olje og dryss over salt.
- Stek potetene til de er gylne. Husk at du ikke må overfylle kurven – da tar det lenger tid.
- Stekes i ca. 15 minutter. Rist på kurven halvveis i steketiden.
Husk kokefaste poteter til potetchipsen
Slik lager du pommes frites i airfryer
Lag dine enge pomfrit til helgekosen, biffen eller burgeren - og det er mye enklere enn du tror!
- Forvarm airfryeren til 180 grader i ca. 2–3 minutter.
- Skrell potetene (eller behold skallet på) og del dem i jevne staver.
- Ha potetstavene over i en skål med vann i ca. 30 minutter. Dette gjør man for å trekke ut stivelsen av potetene, som igjen gjør pomfriten sprøere på utsiden.
- Tørk av potetstavene med et rent kjøkkenhåndkle, spray dem med olje og krydre med salt og pepper.
- Stek potetene i ca. 15-20 minutter.
Fylte, bakte tomater i airfryer
Lag en god middag med sesongens bakte tomater! Vi har fylt til randen med en blanding av ris, sopp og løk, og toppet dem med smaksrik ost. Passer like godt som hovedrett som et godt tilbehør til kjøtt og kylling.
Bakepapir og aluminiumsfolie i airfryer
Du har kanskje tenkt at det fort blir grisete nedi kurven om man skal olje grønnsakene eller la kjøttet ligge rett i kurven? Det er fullt mulig å bruke aluminiumsfolie, bakepapir og ildfaste former i airfryeren, men det gjør at luftsirkulasjonen blir dårligere.
Dette kan gjøre at maten blir mindre sprø og at det tar lenger tid til det blir ferdig. Det aller beste er å tilberede grønnsakene rett i kurven.