Veganske alternativ til ost
I utgangspunktet er ost laget av melk og løpe, og som veganer eller allergiker har det lenge vært vanskelig å finne gode erstatningsprodukter når det kommer til ost.
Nå er historien en helt annen. Det har kommet en rekke plantebaserte alternativ på markedet som er velegnet for vegetarianere og veganere, allergikere og de som har lyst til å prøve mer plantebasert mat. Her er de plantebaserte variantene av osteprodukter du finner hos MENY:
Plantebasert erstatning til gulost
Ost og skinke har vært en selvfølge da mange av oss vokste opp. Om du nå må kutte ut en eller begge deler på grunn av kostholdet eller allergi, er det godt å vite at det finnes mange erstatninger som smaker like godt som den gode, gamle osten.
- Go’ Vegan bit
En perfekt hverdagsost som passer godt på brødskiven, i toast og sandwich, og til matlaging generelt hvor du ønsker en ostete smak. - Violife blokk
En erstatningsost med mild ostesmak. Minner om den helt vanlige gulosten vi er vant med i Norge. God på brød og med annet pålegg.
Plantebasert alternativ til revet ost
Savner du ost på pizza, i gratenger eller på toppen av lasagne? MENY har flere varianter som passer perfekt, har gode smelteegenskaper og ikke minst - smaker godt.
- Go’ Vegan revet
Vegansk alternativ basert på stivelse fra potet, mais og ris. Istedenfor melk, er Revet basert på kokosmelk og har gode smelteegenskaper. Bruk den som vanlig ost! Erstatningsostene fra Go' Vegan er også helt fri for gluten, palmeolje, soya og GMO. - Gryr Revet
En osteerstatning som smelter perfekt og er utviklet i samarbeid med Pizzabakeren. Beriket med vitamin B12, kalsium og vitamin D. - Violife revet original
Revet plantebasert erstatning med mild ostesmak som kan minne om vanlig gulost. Den har meget gode smelteegenskaper og fri for gluten, soya, nøtter og GMO. - Violife revet mozzarella
Savner du den vanlige mozzarellaen? Violife har også en revet variant som passer godt der du ellers ville brukt ren mozzarella.
Plantebasert "smøreost"
Smøreost har vært vanskelig å finne en god erstatning til, spesielt en som oppfører seg som vanlig kremost i bakst, eller noe som smaker skikkelig godt på brødskiven - både alene og toppet med annet pålegg. Her er våre favoritter:
- PåMackan naturell
Den perfekte erstatningen for naturell kremost. Kan brukes i bakst for å lage ostekake, oreokake og kremostglasur. Smaker så nærme vanlig kremost det er mulig å komme. - PåMackan hvitløk og agurk/tomat og basilikum
For deg som savner kremost som pålegg, er disse variantene fra PåMackan et godt valg. Perfekt på en bagel! - Go' Vegan Klemme
Savner du tubeost, og spesielt baconost? Denne varianten med deilig røkt smak av bacon er en vinner på frokostbordet. Prøv den på ferskt polarbrød.
Plantebasert spesialost til enhver anledning
Ikke bare har det vært vanskelig å finne veganske erstatninger til gulost og revet ost, men også spesialost som cheddar, mozzarella, fetaost og parmesan.
Nå er heldigvis ståa en helt annen, og MENY har en rekke spennende og smaksrike erstatninger til ostene man savner mest.
- Cheddar
Både Violife og Go'vegan har cheddarvarianter du må teste ut. Perfekt på burgeren eller en smaksrik toast! - Fetaost fra Violife
Lettsaltet med mild ostesmak. Et godt vegansk alternativ til tradisjonell gresk fetaost. Smuldres eller kuttes i terninger i salat, men er også god som som fyll i ovnsbakt eller grillet sopp. - Parmesan
Violife har laget den veganske fastosten Prosociano. Den har en moden, lett saltet ostesmak som kan minne om Parmigiano Reggiano eller Grana Padano. Riv den over pizza, pasta eller spis den som snacks. - Røkt ost fra Violife
Savner du røkt jarlsberg? Dette er et alternativ for deg! Mild smak som kan minne om vanlig gulost, tilsatt en lun røyksmak. - Blåmuggost
Blåmuggost er et stort savn for mange. Violife har en vegansk variant som passer perfekt i salater, smeltet på poteter eller bare som snacks med druer og kjeks.