Grill-løk reduserer matsvinn med 10 tonn

Grill-løk reduserer matsvinn med 10 tonn

Publisert 25. mai 2020
Den lille løken, som frem til nå har blitt kastet, blir nå til et spennende grillprodukt. Dermed redder Holm Gård i Kvelde utenfor Larvik tonnevis med løk fra å ende som avfall. Grill-løken er allerede godt mottatt av MENY-kundene.

Mange har, med NRK Forbrukerinspektørene i spissen, satt fokus på hvorfor produsentene kaster så mye mat. Blant annet har den lille løken fått gjennomgå - den er blitt kastet fordi den er for liten for løsvektsalg.

Nå har Holm Gård, som ble utfordret av NorgesGruppen, utviklet et grill-løk-produkt hvor små, ferdig håndskrelte løk kommer ferdig i et aluminiumbeger.

Produktet ble først lansert i et pilotprosjekt i Meny våren 2018, hvor det fikk god mottakelse og 6 tonn småløk ble berget.

Nå er de første 200 000 grill-løkene sendt ut til butikker i hele landet, både til MENY og Spar. 

- Grill-løken er et perfekt produkt som kan settes rett på grillen eller inn i ovnen. Dette kjøper våre kunder! Jeg er stolt og glad over å ha så dyktige lokale produsenter, sier butikksjef Dag Arild Bakken hos MENY Helgeroa.

Redder 10 tonn

Ifølge bonde Olaf Holm i Holm Gård vil hans nye grillprodukt gjøre at han unngår å kaste ca. 10 tonn småløk i år. Han forklarer at han ikke rår helt over størrelsene i avlingene sine.

- Når jeg setter løken i jorda om våren er setteløken fra 12 – 23 mm. Ved innhøsting ca. fire måneder senere har mesteparten vokst seg stor og fin til mellom 60 – 100 mm.

Dessverre blir noe av løken mindre enn 50 mm, og den har jeg tidligere måtte kaste. Det slipper vi nå.

- Småløken er veldig god på smak, sier Holm, som legger til at løk heller ikke kan brukes som dyrefôr, da den setter smak på kjøttet. Han er glad for å kunne bidra til redusert matsvinn, i tråd med myndighetenes krav. 

I 2017 ble det inngått en bransjeavtale om reduksjon av matsvinn mellom fem departementer, heriblant Landbruks- og matdepartementet, og flere bransjeorganisasjoner.

Legges vekt på  redusere mat- og produksjonssvinn

I mars i år kom «Rapport fra rådgivende utvalg for innovasjon, vekst og økt norskandel i grøntsektoren» hvor det legges det vekt på å arbeide systematisk for at størst mulig del av avlinger blir utnyttet til menneskemat, redusere matsvinn og produksjons svinn og arbeide tett sammen med pakkerier/lagre, industrien, grossister og dagligvarehandelen for å sikre dette.

- Vi har et ansvar for å redusere matsvinn. Økt mangfold av sunne og grønne produkter ut til forbrukerne er noe vi ønsker mer av, sier Kari Mette Holm hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.