Økt posekontingent - 15 millioner poser spart Se video

Økt posekontingent - 15 millioner poser spart

Publisert 16. august 2018 Oppdatert 2. mai 2024
For hver plastpose du kjøper i MENY, går nå 3 kroner direkte til Handelens Miljøfond. Målet er ytterligere kutt i forbruk av plastposer.

Handelens Miljøfond jobber for å redusere plastforsøpling, øke gjenvinning og redusere bruken av plastposer. 1. mai 2024 økte kontigenten på hver solgte pose fra 2 til 3 kroner. 

Fondet deler ut pengestøtte til relevante plast- og miljøtiltak. Tusen prosjekter har så langt fått støtte. Eksempelvis har fondet bidratt til at 6600 tonn avfall er ryddet i naturen, inkludert 25 000 km kyst.

Gjennom fondet har vi i MENY forpliktet oss til å ta betalt for alle plastposer. Det betyr at vi ikke kan gi ut poser gratis.

Må kutte i poseforbruket

I mai 2024 økte kontingenten for at vi sammen skal nå målet om å bruke i snitt 40 poser i året. I 2023 lå vi på 104 poser hver.

I 2022 var tallet 132 pr person. Vi er likevel et godt stykke unna Sverige som bruker 17 poser i året og danskene 30 poser i året.

- I MENY har vi siden forrige kontingentøkning i august 2023 en nedgaqng på 11 millioner poser. På årsbasis, om trenden fortsetter, betyr det at vi minst sparer 15 millioner poser. Det er gledelig, sier Kenneth Skauge, bærekraftansvarlig i MENY.

Gjenbruksposer er best

Vi anbefaler å bruke gjenbrukspose. Den er en klar miljøvinner om den brukes mange ganger. Ikke kjøp flere plastposer enn du trenger, da sparer du både miljøet og lommeboka.

800% økning i gjenbruksposer

Lavere salg av plastposer har gitt en eksplosiv økning i salg av gjenbruksposer i MENY, så langt i år er den på hele 800 prosent mot samme periode i fjor. 

Velg gjenbrukspose neste gang:

Hjelp! Hvilken pose er best?

Hjelp! Hvilken pose er best?

I valget mellom bæreposer, tenk gjenbruk. Da sparer du miljøet og lommeboka, i hvert fall bittelitt. 1. mai 2024 økte prisen på plastposen med mål om å få ned forbruket ytterligere.

Bytt ut plastposen i søppelbøtta med avfallsposer på rull

Mange har brukt plastposene som søppelposer til restavfall, men etter at posekontigenten har økt, har også salget av avfallsposer på rull hatt en økning på 130 % fra august 2023 og frem til april 2024.

Avfallsposene er billigere og mer miljøvennlige enn plastbæreposene, så dette er en ønsket utvikling og vi er imponert over hvordan våre kunder har tilpasset seg og aktivt velger mer bærekraftige alternativer.
Kenneth Skauge, bærekraftansvarlig i MENY