Dette gjør MENY for å redusere matsvinn

Dette gjør MENY for å redusere matsvinn

Publisert 2. juli 2020
Matsvinn er et stort miljøproblem. Alle i verdikjeden har et ansvar. I MENY har vi innført en rekke tiltak i butikk med mål om å kaste 50 prosent mindre mat innen 2025.
I en egen kjøledisk selger vi ut varer med kort holdbarhet til redusert pris. I en egen kjøledisk selger vi ut varer med kort holdbarhet til redusert pris.

Vi kaster 417 000 tonn mat i året i Norge, ifølge Matvett. Dagligvarebransjen står for 15 prosent og husholdningene for 55 prosent. Å kaste mat er et stort miljøproblem. Matproduksjonen krever ressurser, og står for 30 prosent av verdens klimagassutslipp. Her er tiltak MENY gjør i butikk.

Kortest holdbarhet foran

MENY-butikkene sikrer god varerullering ved å sette varene med kortest holdbarhet fremst i hylla. Her kan også du som kunde bidra: Skal du bruke varen samme dag, så velg den med kortest holdbarhet. 

Nytt datovarslingssystem:
MENY tester ut et datovarslingssystem der holdbarhetsdatoen er en del av strekkoden på varen. Det innebærer at de butikkansatte varsles automatisk når en vare er i ferd med å gå ut. Les her om pilotprosjektet, som ga svinnreduksjon på 18%.

Presise innkjøp og logistikk

MENY-butikkene jobber løpende med data- og innkjøpsrutiner, for å sikre treffende bestillinger av varer med små salgsvolumer. MENY ser også på mer fleksible bestillingsmuligheter; som kartonger med 12 varer fremfor 24 varer, og ett brød som minstevolum fremfor fem.
Våren 2021 innførte MENY automatiske og dynamiske stekeplaner for butikkstekt brød. Prosjektet betyr en reduksjon i brødsvinn på minst 30 prosent for hver MENY-butikk. Les mer om prosjektet her

Nedprising av varer

MENY gir 20-50% avslag på varer med kort holdbarhet. Varene ligger ofte i en egen disk og/eller er merket med oransje lapp. Interessen for disse varene er økende, både fra miljø- og prisbevisste - og har ført til langt mindre matkasting.
En del MENY-butikker priser også ned, like før stengetid, varer i varmeskapet. 

Omplassert frukt og grønt

Frukt og grønnsaker er blant svinn-verstingene, blant annet pga. kort holdbarhet. De angripes av mugg og råte. Varene pakkes ofte i flepakninger for økt holdbarhet og enkelhet. I MENY fjerner vi det ene stygge eplet i pakken, og plasserer resten i stativet for "Omplassert frukt og grønt". Her koster alt kr. 10 pr. kilo, og passer for prisbevisste og dem som  kjøper små volumer. Tiltaket førte i 2020 til en reduksjon i matsvinn på ca. 312 tonn.
 
Single bananer er like gode! Vi oppfordrer kunder til å velge single bananer. De har en tendens til å bli liggende igjen. Dessuten blir kvaliteten på bananklasen fortere dårlig, om du river av en banan.

Best mulig oppbevaring

Riktig oppbevaring er avgjørende for holdbarheten på frukt og grønnsaker. Eksempelvis ligger druer i kjølehylle i butikk, potetene står mørkt om natten og bananene dekkes til med plast om natten.  

 

Gårsdagens brød

Brød er blant varene med høyest matsvinn, blant annet fordi kundene forventer fulle hyller og godt utvalg frem mot stenging. Frem til ca. kl. 11.00 neste dag, selger vi våre butikkstekte brød som «Gårsdagens brød» for kr. 15. Brødene er populære, og har ført til stor reduksjon i matsvinn.

I 2020 ble 850 000 brød solgt som "Gårsdagens brød".

Redusert pris på små bakervarer

MENY selger små bakervarer til redusert pris siste halvtimen før stenging, også eventuelt frem til kl. 11.00 neste dag. Poser med tre småvarer, som wienerbrød, boller o.l., selges for 15 kroner.

"Syltebær" til svært god pris

MENY har innført "Syltebær". Dette er bærene butikkene ikke fikk solgt i går, eller bær av noe dårligere kvalitet. Disse selges for kr. 15 pr kurv. Les mer her.

Billige matposer via Too Good To Go

MENY startet i 2017, som første dagligvarekjede, å samarbeide med Too Good To Go. Overskuddsmat legges ut i en app, og kundene henter maten like før stenging. Tilbakemeldingene fra butikkene og kundene er veldig gode. 130 MENY-butikker er med i ordningen. 

Redd overskuddsmat med Too Good To Go

Redd overskuddsmat med Too Good To Go

Hver dag gjør våre butikker en innsats for å unngå matkasting. MENY samarbeider med Too Good To Go for å redde mat som er til overs.

Lager ferdigretter 

Ferskvarer som har 1-2 dagers holdbarhet er like gode, men velges sjeldnere av kundene. Ferskvareavdelingene i MENY lager ferdigretter, slik som lapskaus og pytt-i-panne - nettopp for å utnytte råvarene i størst mulig grad.

Gir til veldedighet

Mange av MENY-butikkene gir mat til veldedige organisasjoner i sitt nærmiljø. Flere har faste ukentlige avtaler om henting. Nye samarbeidsprosjekter testes løpende. Eksempelvis har vi i 2021 en test sammen med Unikum og Matsentralen hvor overskuddsmat fra syv MENY-butikker i Oslo hentes. Unikum lager ferdigretter av maten for Matsentralen.

 

-------
Matavfall til biogass og dyrefôr

MENY skiller mellom matsvinn og matavfall. Å kutte i matsvinn, handler om å redde spiselig mat ved å prise ned, gi bort o.l. før det nærmer seg utløpdato. Matavfall er mat som normalt ikke spises; som gammelt brød, varer utgått på dato og avskjær fra fisk, kjøtt og grønnsaker.

MENY har som mål å ha ha minst mulig matavfall, og at matavfallet utnyttes til dyrefôr eller biobrensel. Eksempelvis tar Bakehuset med alt overskudd av industribakt brød i retur for levering til bønder. 

  • Her kan du lese om ressurspyramiden, en beskrivelse av hva som er matsvinn og hva som er matavfall.