Nedprising av varer med kort holdbarhetsdato

Nedprising av varer med kort holdbarhetsdato

Publisert 21. april 2022 Oppdatert 8. februar 2023
I nedprisingsdisken i MENY-butikkene får du 20-50% avslag på varer med kort holdbarhet. Disse ligger i en egen disk eller er merket med en oransje lapp. En del MENY-butikker priser også ned varer i varmeskapet i tiden før stenging.

For å unngå matsvinn, priser MENY-butikkene ned varer som nærmer seg utløpsdato – fra 20 til 50 prosent rabatt. I tillegg er mat fra varmeskapet, men også meieriprodukter, oster og produktnyheter oftest å finne i denne hylla. 

Nedprisningsdisk finnes i de fleste MENY-butikker, og vil være i alle butikker ila våren 2023.

Her kan du spare penger og gjøre et middagskupp.

Rabatt: 20% eller 50%?

Rabatten varierer fra 20 til 50 prosent, og her gjør hver enkelt butikk en daglig vurdering med mål om å få solgt ut alt. Prosentsatsen gjøres ut fra hvor populær varen er, hvor mye som er igjen og hvor lenge det er til den/de går ut.

Dette er ofte flotte varer som har en verdi, og målet er å unngå å kaste spiselig mat. Det meste av det som legges i nedprisingsdisken blir solgt unna. Det som ikke blir solgt, blir lagt i Too Good To Go-posene.

Mye godsaker

Unni Skjønhaug, ansvarlig for matsvinn og leder for driftsstøtte i MENY, oppfordrer alle til å ta en sving innom nedprisingshylla. Her ligger det ofte gode middagsprodukter til en rimelig penge, men også andre godsaker.

I nedprisingsdisken kan du finne mange spennende varer til ekstra god pris I nedprisingsdisken kan du finne mange spennende varer til ekstra god pris

- Nedprisingshylla vår er ofte spennende. MENY har stort utvalg av gode ferskvarer og råvarer, inkludert lokalmatprodukter, produktnyheter og såkalt kantsortiment. Det er ikke alltid butikkene treffer på riktig bestillingsmengde, så her kan man gjøre gastronomiske kupp og samtidig være en matredder, sier Skjønhaug

10 år med nedprising

MENY startet i 2012, som første dagligvarekjede i Norge, med systematisk å prise ned mat som nærmet seg utløpsdato. Mye har skjedd med kundenes mentalitet på disse ti årene.

- De første årene var det en liten kundekrets som oppsøkte nedprisingshylla. Nå er det mye mer akseptert på grunn av matsvinn, og kundene synes ikke lenger at det er flaut å kikke her. Noen foretrekker dessuten et ekstra modnet kjøttstykke, sier Skjønhaug.

Vi ønsker ikke å kaste spiselig mat! MENY har som mål å redusere matsvinnet med 50% innen 2025 (mot 2015), og her er nedprising et viktig verktøy

- Mest sentralt står logistikk og presise innkjøp, men med stort utvalg av ferskvarer, bakervarer og varmmat er det vanskelig å treffe 100 prosent.

Derfor er ulike nedprisingstiltak effektivt. I tillegg til en egen hylle eller en egen rabatt-etikett på varen, tilbyr MENY Gårsdagens Brød, Omplassert frukt og grønt, bakevarer til redusert pris før stenging og overskuddsposer via Too Good To Go. 

Kjøp «Gårsdagens brød» til kun 15 kr

Kjøp «Gårsdagens brød» til kun 15 kr

Brød er blant varegruppene med høyest matsvinn i norske matbutikker. For å bidra til mindre matkasting, har MENY siden 2017 satt ned prisen på gårsdagens brød. Bakervarer settes også ned i pris nær stenging.