"Omplassert" frukt og grønt til lavere pris

"Omplassert" frukt og grønt til lavere pris

Oppdatert 28. april 2023
For å unngå matsvinn, selger MENY frukt og grønnsaker som ikke er helt fine til kr. 10 pr. kilo. Velg "Omplassert frukt og grønt". Da sparer du penger og bidrar til å kutte vårt matsvinn.

Frukt og grønnsaker er i tonn blant svinnverstingene, mye pga. kort holdbarhet. Derfor er det ekstra viktig å ha gode svinnreduserende tiltak her.

Rabatt på 20-70%

Siden 2016 har MENY solgt frukt og grønnsaker som ikke er helt fine til kr. 10 pr. kilo. Du finner stativet butikkens frukt- og grøntavdeling.

Alt i stativet koster kr. 10 pr. kilo, noe som tilsvarer alt fra 20-70% rabatt! Du kan mikse varer som du selv vil og gjerne kjøpe litt av hvert i samme pose.

Ny rutine fra 2016

Før ble hele pakken gjerne destruert, når for eksempel et eple ikke hadde riktig kvalitet. Nå ender de fine eplene i pakken som «Omplassert frukt og grønt». Her legges også frukt og grønnsaker som ikke er perfekte, men som likevel er gode.

- Vi har strenge kvalitetsstandarder i MENY. Varer som ikke tilfredsstiller kravene, men som fortsatt er like gode, er det fint at vi legger i 10 kronersstativet. Dette i kombinasjon med andre grep kan gi oss en reduksjon i matsvinn i frukt- og grøntavdelingene på opptil 20 prosent, sier frukt og grønt ansvarlig i MENY, Steinar Lauritsen.

Syltebær: Kjøp bær til redusert pris

Bær har kort holdbarhet, og for å kutte i matsvinn lanserte MENY "Syltebær" i 2020. Det betyr at du kan få bær til en ekstra god pris. Disse er perfekte å fryse ned eller til å lage syltetøy, kompotter og saft.

Du kan finne syltebær i frukt- og grøntavdelingen i din lokale MENY-butikk hele året, men 98% av salget er i norsk bærsesong. Utvalget varierer fra dag til dag. 
Kjøp syltebær hos MENY

Kjøp syltebær hos MENY

Bær har kort holdbarhet, og for å kutte i matsvinn har vi lansert syltebær! Det betyr at du kan finne bær til en ekstra god pris i butikken. Disse er perfekte å fryse ned, lage syltetøy, kompotter eller saft av.

Singel, men like god! 

Single bananer blir oftere liggende igjen. Helt uten grunn! De er jo like gode som dem i klase. Vi oppfordrer derfor kundene våre til å velge single bananer, særlig når de kun skal ha én.

Slik kan du bruke frukt og grønnsaker som er omplassert 

En litt sliten brokkoli kan bli en nydelig brokkolisuppe. Nesten alt av slappe grønnsaker kan få nytt liv i en suppe - her er det bare kreativiteten som setter grenser! 

Du kan lage verdens beste smoothie av epler som er brune/har slagskader og flekkete bananer.

Flekkete bananer og slappe blåbær kan bli en frisk og sunn smoothie. Flekkete bananer og slappe blåbær kan bli en frisk og sunn smoothie.

Mål om 50% reduksjon i matsvinnet

MENY har som mål å kutte matsvinnet med 50 prosent innen 2025. Brød, frukt og grønnsaker er i volum blant svinnverstingene. 

I Norge er matsvinnet på minst 417 000 tonn pr år, tilsvarende 78 kilo per innbygger (kilde: Matvett, 2021). Det representerer et CO2-utslipp på 1,26 millioner tonn.

- Vi var først med nedprising av varer nær utløpsdato, og har jobbet systematisk med å redusere matsvinnet siden 2012. Fortsatt er kasting av mat en stor samfunnsutfordring. Vi i MENY tar nå tak i frukt og grønt som samlet står for 23 prosent av alt matsvinnet i butikken, sa MENY-sjefen Vegard Kjuus da Omplassert frukt og grønt ble lansert i 2016. 

Tiltaket "Omplassert frukt og grønt" førte i 2023 til en reduksjon i matsvinn på 412,5 tonn.

Derfor fjerner vi ikke all plast rundt frukt og grønt

Derfor fjerner vi ikke all plast rundt frukt og grønt

Uten plast øker matsvinnet.