Kjøp syltebær hos MENY

Kjøp syltebær hos MENY

Publisert 26. mai 2020 Oppdatert 21. juni 2023
Bær har kort holdbarhet, og for å kutte i matsvinn har vi lansert syltebær! Det betyr at du kan finne bær til en ekstra god pris i butikken. Disse er perfekte å fryse ned, lage syltetøy, kompotter eller saft av.

Bær har svært kort holdbarhet, og bør helst spises samme dag man kjøper dem. Hver dag leveres det friske bær til MENY-butikkene, men det betyr også at noen bær ikke blir solgt mens de enda kan nytes friske, spenstige og nyplukkede.

Vi i MENY sorterer ut og priser ned bær som trenger å bli videreforedlet – på den måten kan du lage ditt eget syltetøy og vi reduserer matsvinn. 

Du kan finne Syltebær i butikkene hele året, men 98% av salget er i norsk bærsesong.

Du finner syltebær i frukt- og grøntavdelingen i din lokale MENY-butikk. Utvalget varierer fra dag til dag.
Lag syltetøy av sesongens bær Lag syltetøy av sesongens bær

Bær til ekstra god pris

Syltebærene smaker like godt, men er kanskje ikke lenger like spenstige og fargerike som sine nyplukkede søsken. Derfor selges de som syltebær til en ekstra god pris.

Emblem
Syltebær er kanskje ikke lenger like fine som pynt på bursdagskaken, men det betyr heldigvis ikke at de er modne for søppelbøtten - tvert imot!

Når du skal sylte bær eller lage saft, egner det seg å bruke godt modne bær.

De er søte, saftige og svært smakfulle, selv om de har mistet noe av den ungdommelige spensten.

Sylting og safting er tradisjonelle metoder for å utnytte frukt og bær i sesong, slik at man hadde tilgang på syltetøy og saft gjennom hele året.

Husk dette til syltingen:

Dette kan du bruke syltebær til

Kort og godt egner syltebær seg til matlaging hvor bærene kokes, moses eller hakkes som smoothier, bakst eller kompotter. Da spiller det nemlig ingen rolle om bærene har fått et lite blåmerke eller to.

  • Rørt syltetøy er kjempeenkelt å lage, og smaker friskt og godt. Mos bærene og rør inn litt sukker hvis du vil. Holdbart i kjøleskap i tre-fire dager. Skal du fryse det ned tilsetter du frysepulver også. 
  • Kokt syltetøy passer for alle typer bær og er lett å få til. Ved koking får syltetøyet lengre holdbarhetDet er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor koker man små porsjoner av gangen. 
Slik sylter, safter og fryser du bær

Slik sylter, safter og fryser du bær

Når kjøkkenet er fullt av selvplukkede eller kjøpte bær, er det duket for å lage hjemmelaget syltetøy, rørte bær, gele og saft. Lyst til å prøve? Lag selv med syltebær fra MENY!

  • Gele - For å få en stiv gelé må vi bruke bær som er rike på stivelse (pektin). Sammen med riktig mengde syre og sukker, sveller pektinet og gjør saft om til gelé. Det er en del pektin i rips, solbær og stikkelsbær, så sant de ikke er overmodne.  

  • Saft - For å lage saft bør man bruke godt modne bær – disse er som regel mest saftige og smakfulle. Du kan godt eksperimentere litt med å blande flere typer bær og frukt. Rips, solbær, blåbær, bringebær, rabarbra og epler egner seg godt til saft. 

  • Frys hele bær - har du ikke tid til å sylte og safte akkurat nå, går det fint an å fryse ned bærene og gjøre det ved en senere anledning. 

Har du alt du trenger?