Hjelp! Hvilken pose er best?

Hjelp! Hvilken pose er best?

Publisert 27. juni 2018 Oppdatert 31. mars 2023
I valget mellom papirpose, plastpose og gjenbrukspose, tenk gjenbruk. Da sparer du både miljøet og lommeboka, i hvert fall bittelitt.

Ta med eget handlenett eller en ryggsekk når du skal i butikken. Alternativt kan du kjøpe vår slitesterke og romslige gjenbrukspose i polyester, men bruk den da mange ganger. Du 3 for 2 på gjenbruksposer, og blir den ødelagt får du ny gratis. 

Tom for søppelposer?

Du trenger ikke velge plastbærerpose for å bruke den til søpla. Vi har ruller med avfallsposer i 100 prosent gjenvunnet plast. Bruker du disse fremfor plastposer, kutter du betydelig i plastforbruket ditt. Billigere er de også!

Ha alltid gjenbrukspose liggende i bagen, veska og bilen

Dropp pose, spar penger

Visste du at vi nordmenn brukte 722 millioner plastposer i 2022? Det tilsvarer 132 plastposer per person på et år og bidrar til et årlig CO2-utslipp på 59 240 tonn (Kilde: Handelens Miljøfond). 

Tenk gjenbruk og spar penger. På den måten bidrar du også til at vi i MENY når vårt mål om 30% kutt i plastposer innen 2025, mot 2015. Og kanskje klarer du å bruke kun 40 plastposer i året, som er EUs nye forslag.

Miljøeffekter i valg av pose

I et forsøplingsperspektiv er plast verstingen, og et stort miljøproblem.

Ellers er det høyere miljøkostnader å velge engangsalternativer. Norsus gjorde en studie i 2021 der de sammenlignet miljøeffektene. Handlenett i polyester eller nylon ble definert som beste miljøvalg etter 8 gangers bruk. Plastbæreposen måtte brukes minst 5 ganger for å komme bedre ut enn papir, 


Miljøregnskap i valg av pose. Kilde: Handelens Miljøfond Miljøregnskap i valg av pose. Kilde: Handelens Miljøfond

Valgmuligheter i nettbutikken

I nettbutikken kan du også velge om du vil få varene dine levert hjem i plastposer, papirposer eller i pappesker.  

Bæreposer av bioplast?

Men hvorfor ikke bruke bæreposer av bioplast, spør enkelte?
Det er ikke dokumentert at bioplast brytes ned i naturen, spesielt ikke i havet hvor vannet er kaldt. I tillegg er ikke bioplasten gjenvinnbar, slik plastposene er.

MENYs plastposer er laget av 80 prosent gjenvunnet plast.

Husk at du kan bruke plastposen om igjen