Hjelp! Hvilken pose er best?

Hjelp! Hvilken pose er best?

Publisert 27. juni 2018 Oppdatert 19. februar 2024
I valget mellom bæreposer, tenk gjenbruk. Da sparer du både miljøet og lommeboka, i hvert fall bittelitt. I august 2023 økte prisen på plastposen. Mål: Få ned forbruket.

Ta med handlenett eller ryggsekk når du skal i butikken. Alternativt kan du kjøpe vårt slitesterke og romslige handlenett i polyester, men bruk det da mange ganger. Og blir det ødelagt, kan du bytte inn i nytt gratis.

Vi har også fått inn et stort, solid bærenett som rommer ekstra mye.

Emblem
Visste du at vi har et slitesterkt bærenett til kr. 10? Det rommer to ganger så mye som plastposen

Tom for søppelposer?

Du trenger ikke plastposene til søpla di. Vi har ruller med avfallsposer i 100 prosent gjenvunnet plast. Bruker du disse fremfor plastposer, kutter du i plastforbruket. Billigere er de også!

Ha alltid handlenett liggende i bagen, veska og bilen

Må kutte i plastposer

EU og norske myndigheter vil ned i et årlig forbruk på 40 plastposer per innbygger. Nettopp derfor økte miljøkontingenten pr solgte pose fra kr. 1 til 2 i august 2023.

Emblem
Den gode nyheten er at salget av poser gikk ned med 37 prosent i MENY i perioden fra august og ut 2023.

Poser og priser: 

  • Plastpose: kr. 4,25 
  • Papirpose: kr. 3,50.
  • Svart gjenbrukspose/handlenett: kr. 14,90
  • Stort solid bærenett: kr. 10


Miljøregnskapet 

Plastposen bidrar til CO2-utslipp og den tar flere tiår å bryte ned i naturen. Papirposen oppløses raskere i naturen, men gir fra seg dobbelt så mye CO2-gass ved produksjon.

Valget er enkelt: Tenk gjenbruk fremfor engangsbruk. Handlenett i polyester eller nylon er det beste miljøvalget når den er brukt mer enn 8 ganger. Se Norsus-studie fra2021. 


Miljøregnskap i valg av pose. Kilde: Handelens Miljøfond Miljøregnskap i valg av pose. Kilde: Handelens Miljøfond

Valg i nettbutikken

I nettbutikken kan du velge om du vil få varene hjem i plastposer, papirposer eller pappesker. Vi ønsker å kutte i plast, og har derfor pappesker som automatisk forhåndsvalg. Pakking i esker gir også best varekvalitet. En pappeske tilsvarer omtrent 3 bæreposer.

Vi har som mål om å bruke minst mulig esker og poser. Samtidig er vi nødt for å ta spesielle hensyn; sårbare varer (som friske urter) kan ikke ligge under andre varer, aldersbestemte varer må i forseglet pose, frysevarer må i egen pose og varer som vaskemidler kan ikke pakkes sammen matvarer.

Ta kontakt: Får du mye emballasje hjem, høre vi gjerne fra deg - slik at vi kan forbedre oss!

Hva med bioplast?

Men hvorfor ikke bruke bæreposer av bioplast, spør enkelte?
Det er ikke dokumentert at bioplast brytes ned i naturen, spesielt ikke i havet hvor vannet er kaldt. I tillegg er ikke bioplasten gjenvinnbar, slik plastposene er.

MÅL: MENYs plastposer er laget av 80 prosent gjenvunnet plast. Målet er å redusere salget av poser med 30 prosent innen 2025, mot 2015.

Husk at du kan bruke plastposen om igjen