Hjelp! Hvilken pose er best?

Hjelp! Hvilken pose er best?

Publisert 27. juni 2018 Oppdatert 2. mai 2024
I valget mellom bæreposer, tenk gjenbruk. Da sparer du miljøet og lommeboka, i hvert fall bittelitt. 1. mai 2024 økte prisen på plastposen med mål om å få ned forbruket ytterligere.

Ta med handlenett eller ryggsekk når du skal i butikken. Alternativt kan du kjøpe vårt slitesterke og romslige handlenett i polyester, men bruk det mange ganger. Og blir det ødelagt, kan du bytte inn i nytt gratis.

Vi har også fått inn et stort, solid bærenett som rommer ekstra mye.

Emblem
Visste du at vårt handlenett rommer dobbelt så mye som en plastpose?

Tom for søppelposer?

Vi har ruller med avfallsposer i 100 prosent gjenvunnet plast. Bruk disse til søpla, de er billigere og mer miljøvennlige enn plastbæreposer.

Ha alltid handlenett liggende i bagen, veska og bilen

Må kutte i plastposer

EU og norske myndigheter har mål om et årlig forbruk på 40 plastposer per innbygger i løpet av 2025. I dag ligger vi i Norge på i snitt 104 poser. Nettopp derfor økte miljøkontingenten til Handelens Miljøfond fra kr. 2 til 3 pr solgte pose 1. mai 2024. Handelens Miljøfond bruker midlene til plast- og miljøtiltak.  

Forrige miljø-økning ble innført 1. august 2023 (fra kr.1 til 2). Den førte til en nedgang i posesalget i MENY på 35 prosent, tilsvarende 11 millioner poser fra august frem til april 2024.

Økt posekontingent - 15 millioner poser spart

Økt posekontingent - 15 millioner poser spart

For hver plastpose du kjøper i MENY, går nå 3 kroner direkte til Handelens Miljøfond. Målet er ytterligere kutt i forbruk av plastposer.

Emblem
Prishopp ga posekutt på 35% i MENY

Poser og priser: 

  • Plastpose: kr. 5,50
  • Papirpose: kr. 3,50
  • Svart gjenbrukspose/handlenett: kr. 14,90
  • Stort solid bærenett: kr. 10


Miljøregnskapet 

Det beste valget er å tenke gjenbruk. En Norsus-studie fra 2021 viser at ombruksnett laget av nylon eller polyester har lavere miljøavtrykk enn plastposen etter 8 gangers bruk.  Å gå over til papirpose er heller ikke veien å gå da dette også er et engangsalternativ. 
Valg i nettbutikken

I nettbutikken kan du velge mellom plastposer, papirposer og pappesker. Vi ønsker å kutte i plast, derfor er pappesker automatisk forhåndsvalgt. Pakking i esker gir også best varekvalitet. En pappeske tilsvarer omtrent 3 bæreposer.

Vi ønker å bruke minst mulig esker og poser. Samtidig må vi ta spesielle hensyn; sårbare varer (som friske urter) kan ikke ligge under andre varer, aldersbestemte varer må i forseglet pose, frysevarer må i egen pose og varer som vaskemidler kan ikke pakkes sammen matvarer.

Ta kontakt: Får du mye emballasje hjem, høre vi gjerne fra deg - slik at vi kan forbedre oss!

Hva med bioplast?

Men hvorfor ikke bruke bæreposer av bioplast, spør enkelte?
Det er ikke dokumentert at bioplast brytes ned i naturen, spesielt ikke i havet hvor vannet er kaldt. I tillegg er ikke bioplasten gjenvinnbar, slik plastposene er.

MÅL: MENYs plastposer er laget av 80 prosent gjenvunnet plast. Målet er å redusere salget av poser med 30 prosent innen 2025, mot 2015.

Husk at du kan bruke plastposen om igjen