Hvorfor så mye plast som emballasje?

Hvorfor så mye plast som emballasje?

Publisert 25. juli 2017
Mange lurer på hvorfor så mye frukt og grønt er pakket i plast. Kan vi ikke ha løsvekt eller papir? Her får du svar på hvorfor plast ofte er nødvendig. Les også om vårt arbeid med å kutte plast der vi kan.

Fjerner vi all plastemballasjen, kan det dukke opp et større miljøproblem; økt matsvinn.

 – Den største miljøbelastningen er å kaste frukt og grønnsaker, fremfor å spise dem. Holdbarheten øker betydelig med plastemballasje, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

Dette gjelder særlig for frukt og grønnsaker, fordi de inneholder mye vann, fra 75 til 96 prosent.

I romtemperatur vil en gulrot, agurk eller paprika uten plast fort tørke ut, og dermed havne i søpla.
- Plastpakkingen gjør at grønnsakene mister mindre vann og holder seg friskere lenger. Et eksempel er agurker. Uten plast holder de, ifølge BAMA, i rundt tre dager, med plast i omtrent to uker, sier Schrøder.

Matvett har sammen med TV2 Matkontrollen utført et eksperiment som viser at plast og riktig temperatur forlenger holdtbarheten på gulrøtter, brokkoli og agurk. Les om eksperimentet her.

Lengre reisevei

Så er det slik at vi i Norge, særlig om vinteren, importerer en del frukt og grønt, hvilket betyr lengre reisevei og større krav til beskyttelse for å sike holdbarheten.

Men hvorfor kan vi ikke bruke papir som emballasje, spør mange?
Papir holder ikke like godt på fuktigheten og bidrar derfor ikke til forlenget holdbarhet. 

Matproduksjon gir større miljøbelastning

I Norge kaster vi minimum 417 tonn mat, noe som tilsvarer 78 kg pr innbygger, Matindustrien stå for 20 prosent, dagligvarebransjen for 15 prosent og husholdningene for 55 prosent (kilde: Matvett).
En av årsakene til matkasting i hjemmet er feil eller mangelfull emballering, som gir maten skader eller kortere holdbarhet. 

– Jo mer mat vi kaster, jo mer mat må vi produsere med de miljøbelastningene det medfører. Det er svært viktig at vi jobber aktivt med å redusere matsvinnet, forklarer Schrøder og legger til at miljøbelastningen er betydelig større ved produksjon av matvarer enn ved produksjon av emballering, også iberegnet noe plastforsøpling.

  • Her kan du lese mer om at matsvinn er et større miljøproblem enn plastemballasje

 

Salater, reddiker, gulrot og agurk er grønnsaker som uten plast fort vil tørke ut. Salater, reddiker, gulrot og agurk er grønnsaker som uten plast fort vil tørke ut.

Må unngå overemballering og plast

Plast er ofte viktig for holdbarheten, men MENY jobber aktivt med å redusere overemballering og unødvendig bruk av plast - der vi kan. Eksempelvis er plastbegeret under gulerøtter og hjertesalat fjernet, mens avokadoens to-pakningsemballasje er byttet fra plast til papp.

Dette gjør MENY for å redusere plast

Dette gjør MENY for å redusere plast

For å ta vare på miljøet, jobber vi med å redusere plast der vi kan. De to siste årene har vi spart nær 300 tonn pr år. Her er eksempler på plastkutt i MENY.

Hygiene og kundeinformasjon

Emballasjens viktigste oppgave er å ivareta kvaliteten, men for frukt og grønt bidrar den også når det gjelder hygiene og kundeinformasjon. Emballasjen gjør at ikke mange andre har tatt på varen, men vi anbefaler likevel at frukt og grønnsaker skylles godt før bruk.

Emballasjen gjør det også mulig å merke produktet, noe som er spesielt viktig når utvalget er stort. Eksempelvis er det krav om sporing tilbake til produsent på økologiske produkter, og strenge krav om tydelig å skille mellom konvensjonell og økologisk dyrkede produkter.