Fastelavnsboller med vaniljekrem

Klassisk oppskrift på hjemmebakte fastelavnsboller med vaniljekrem. Tar du ut innmaten fra bollene, blander det med varm melk og mandelfyll, og har det i bollene igjen, får du «Semlor» - også kalt «fettisdagsbullar» - svenskenes variant av fastelavnsboller.
Fastelavnsboller med vaniljekrem

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Ha de tørre ingrediensene i en stor bakebolle og bland sammen. Smelt smør sammen med melk i en kjele. Væsken skal holde 37 grader. Hell det i de tørre ingrediensene og rør godt sammen. Elt deigen godt til den er blank og smidig på et melet bord, eller i kjøkkenmaskin med eltekrok.
  2. Dekk deigen med plast og sett den et lunt sted. La den heve til dobbel størrelse, ca. 30-45 minutter.
  3. Velt den ferdighevede deigen ut på et bord, og elt den et par minutter med hendene. Del deigen i 12-15 like store emner og rull disse til boller. Ønsker du store boller kan du trille 10 stk. Plasser dem på et stekebrett dekket med bakepapir og la dem etterheve 30 minutter.
  4. Pensle med pisket egg og stek på 250 grader midt i ovnen, i ca 10 minutter. Følg med på bollene da ovner er forskjellige. Kjennes de veldig tunge er det et tegn på at de bør steke mer, begynner de å bli mørke på toppen er det på tide å sjekke om de er ferdige.
  5. Lag vaniljekrem: Pisk sammen eggeplommer, sukker og maizenna i en bolle.
  6. Del vaniljestengene i to og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger sammen med melk i en kjele og kok opp. Hell den varme melken gjennom en sil (slik at du får fjernet vaniljestengene) over eggeblandingen og pisk godt sammen.
  7. Ha blandingen tilbake i kjelen og kok opp under omrøring. Når vaniljekremen er tykk og glatt har du den over i en bolle. Avkjøl den gjerne over kaldt vannbad under omrøring, slik at den blir kald raskere.
  8. Pisk kremfløte og bland inn i den avkjølte vaniljekremen.
  9. Del bollene i to, smør på bringebær- eller jordbærsyltetøy på bunnen, og topp med et par ss med vaniljekrem. Legg på toppen av bollen og strø melis over.