Culotte med langtidsbakte tomater

Oppskrift på culotte med langtidsbakte tomater, løkolje med pistasjnøtter og gnocchi med spinat. Culotten sitter som et lokk over mørbraden, og har et fettlokk som gir fantastisk smak til kjøttet.
Culotte med langtidsbakte tomater

Ingredienser

Tips!

Obs, culotte kan være bestillingsvare. Får du ikke tak i culotte, kan du også benytte ytrefilet, mørbrad eller entrecôte. Disse stykkene har ikke fettlokk, men ellers er det fremgangsmåten den samme.

Slik gjør du

  1. En av de beste måtene å fremheve den naturlige sødmen og smakene i tomatene er å langtidsteke dem. Del gode cherrytomater i to. Legg dem med snittflaten opp i en ildfast form. Krydre lett med litt salt, pepper og en god olivenolje. Bak dem i ovnen ca. 2 timer ved 100 grader.
  2. Riss fettet i ruter, gni salt og pepper godt ned i fettet, og krydre hele veien rundt. Brun kjøttet på sterk varme i en tørr panne (fettet smelter). Skru ned varmen noe og tilsett smøret, hele knuste hvitløksfedd og urtene. Bruk en skje og øs smøret over kjøttet så det tar til seg alle de gode smakene.
  3. Legg kjøttet med fettsiden opp i en ildfast form og etterstek det i ovnen ved 120 grader til det har en kjernetemperatur på 55 grader. La kjøttet hvile i ca 20 minutter på et lunt sted.
  4. Reduser balsamico til sirup. Her kan du også velge å kjøpe crema de balsamico, da trenger du ikke redusere.
  5. Kok løken i oljen til den er mørk gyllen. Kjøl ned. Sil av løken og tilsett grovhakkede pistasjkjerner. Smak til med balsamico og parmesan, rør inn gressløken
  6. Kok potetene med skallet på til de akkurat er gjennomkokt. Hell av vannet. Skrell potetene mens de fortsatt er varme. Legg potetene i en bolle, tilsett egg og 1/3 av melet. Mos potetene og bland alt forsiktig sammen til en deig, mens du tilsetter mer og mer av melet. Ikke jobb for mye med deigen, da blir gnocchiene harde.
  7. Del deigen i tre deler og rull til en pølse. Kutt tommelfingerlange biter med en kniv og kok de i lettsaltet vann i to minutter. De flyter opp når de er klare.
  8. Brunes til slutt i nøttebrunt smør og krydres med salt og pepper. Vend gjerne inn litt frisk spinat i stekeprosessen.
  9. Topp biffen med løkoljen rett før serveringen. Om du ønsker mer løksmak, kan du purere løken og ha litt av den tilbake i oljen. Topp kjøttet og gnocchien med løkoljen.