Stekt kveitefilet med sellerirotstappe og sauce vierge

Kveite er en delikatesse og en riktig festfisk. Stekt kveitefilet med potet- og sellerirotstappe, stekt spinat og sauce vierge er et skikkelig festmåltid! Man kan også bytte ut kveite med torsk, steinbit eller breiflabb.
Stekt kveitefilet med sellerirotstappe og sauce vierge

Tid

Tidsforbruk 20 - 40 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Start med stappen. Skrell mandelpoteter og sellerirot, og kutt i biter. Trekk grønnsaksbitene i melk i ca. 25 minutter. Sil av nesten all melken og tilsett 75 g smør. Mos til stappe og smak til med salt og pepper.
  2. Så lager du sausen. Blansjer tomatene: Skjær et kryss i bunnen av hver tomat. Kok opp vann i en liten kasserolle og legg i tomatene i noen sekunder. Ha de raskt over i isvann, så kokeprosessen stopper.
  3. Fjern deretter skinnet ved hjelp av en kniv, og del tomatene i fire. Skrap ut frøene. Del tomatkjøttet i små terninger og tilsett olivenoljen og sitronsaft. Ha i hakket basilikum og smak til med salt og pepper.
  4. Kveitefilet: Del fileten i passe serveringsstykker. Her er det viktig å skjære porsjonene slik at alle bitene får en del av "fettranden". Varm en stor stekepanne, ha i 25 g smør og la det bli nøttebrunt. Legg i filetene med skinnsiden ned. Ha i et par lett klemte hvitløksfedd med skallet på.
  5. Stek i ca. 3-4 minutter på medium+ varme, fremdeles kun på skinnsiden. Når fiskekjøttet begynner å bli melkehvit, snur du det over på et fat og heller mesteparten av det nøttebrunede smøret med hvitløksfeddene over fisken. Den høye temperaturen på smøret vil trekke fisken ferdig.
  6. Spinat: Mens pannen fremdeles er varm med litt stekesjy fra fisken, tømmer du spinaten i pannen. Bruk en gaffel med et skrellet hvitløksfedd på tuppen til å røre raskt i spinaten i ca. 20 sekunder. Smak til med salt og litt sitronsaft. Spinaten kan med fordel også blandes inn i stappen for enkel servering.
Stek i ca. 3-4 minutter på medium+ varme, fremdeles kun på skinnsiden. Når fiskekjøttet begynner å bli melkehvit, snur du det over på et fat og heller mesteparten av det nøttebrunede smøret med hvitløksfeddene over fisken. Den høye temperaturen på smøret vil trekke fisken ferdig.