Fårikålens festdag

Folket bestemte seg allerede i 1972. Mer enn førti år senere ble folket utfordret på nytt: Hva er Norges nasjonalrett? Også denne gang lød det rungende svar: Fårikål! Fårikålens Festdag feires den siste torsdagen i september hvert år.

Et ekte, rotnorsk fenomen har klart seg godt gjennom flere tiår i konkurranse med utenlandske og mer finurlige retter. Da landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Ipsos gjennomførte en undersøkelse tidligere i år i forbindelse med grunnlovsjubileet, var svaret entydig: Fårikål fikk 45 prosent av stemmene! Dermed var den folkekjære retten nok en gang kåret til Norges nasjonalrett.

Er fårikålen egentlig norsk? Hvor, hvordan og hvorfor oppsto den?

Historien sier, men det er slett ikke bevist, at denne enkle retten har sitt opphav fra det danske kjøkken, og at den først kom til borgerskapet i Kristiania på 1800-tallet da både skikker og språk var sterkt påvirket av dansk.  Den danske retten “And nedlagt i Hvitkål” er nevnt i Lærebog for Husholdningen av Hanna Winsnes. Ettersom det var lite and i Norge, var det naturlig å bytte den mot lammekjøtt.

Alt du trenger til fårikållaget

Fårikål er noe av det enkleste du kan lage, og perfekt å invitere gjester på....

Den eldste ordentlige fårikåloppskriften står i Fuldstendig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835, der gås er byttet til fårekjøtt og helt lik dagens fårikål. Mot 1900-tallet er “faar-i-kal” tatt i bruk i kokebøkene, men slett ikke vanlig fordi det var problemer med å skaffe kål. Fårikålen bredte seg til bygde-Norge i takt med at kål ble vanlig handelsvare. Det var først i 1930-åra at fårikålen satte sitt preg på det norske matkartet.

FRA ENKEL HVERDAGSMAT TIL EGEN FESTDAG

Opprinnelig var fårikål en vanlig hverdagsmiddag, i alle fall på landsbygda. Det var i den tid mor stelte hjemme på heltid og hadde tid til å koke kjøtt, da melk - og helst surmelk - var mest vanlig drikke til.

Etter hvert som tiden brukt til matlaging ble knappere, ble fårikål en mye brukt søndagsmiddag med hjemmebrygget øl til. Det var i den tiden barna spiste “voksenmat” og ikke sutret ved bordet.

Nå er fårikål oppgradert til gjestemat, i hvert fall når gjestene er nære venner og du ikke trenger duk på bordet. En rykende varm fårikålgryte midt på bordet innbyr i høyeste grad til uformell stemning og sosialt velvære.

En nasjonalrett krever sin egen festdag, fårikål har fått sin den siste torsdagen i september. Denne dagen putrer store og små fårikålgryter over hele kongeriket hele døgnet: i store og små husholdninger, på skoler, i kantiner, på kjøpesenter, torg, kafeer og restauranter.

NASJONALROMANTISK OG PATRIOTISK

Over 70 % av befolkningen spiser fårikål hver høst, og retten vinner stadig nye tilhengere. Nasjonalretten er populær som aldri før. Fårikål er høstens mest omtalte matrett, og fårikålentusiaster finnes i alle aldre overalt i Norge, - og langt utover landets grenser.

Populariteten skyldes flere forhold. En viktig årsak er nok den enkle tilberedningen og den uformelle måten å innta tradisjonsmaten på.

LOKALE OG INDIVIDUELLE FORSKJELLER

Det er ikke, og skal ikke være, de store variasjoner i fårikåloppskrifter. På lik linje med spesialiteter fra andre land finnes det både lokale varianter og familieoppskrifter.  

Noen sier at desto lenger nord i landet en kommer, desto mer jevning er det i fårikålen. Sant eller ikke, østlendinger fnyser av hvetemel i fårikålen. Nord i Norge har de også en tendens til å blande krydder inn i hvetemelet, i stedet for å legge alt lagvis. Enkelte påstår at du må ha så mye vann i kjelen at det i står kant i kant med kjøtt og kål. Andre vil betegne dette som utvanning av de gode smakene og ren ødeleggelse.

Enkelte mener pepperholdere er for pyser. Pepperkornene skal absolutt flyte fritt og spises opp, det hjelper godt på fordøyelsen. Diskusjonen rundt pepperbeholderen er ikke knyttet til landsdeler, mer til vane og redsel for svarte korn i maten.

5 gode tips til fårikål

Hva er vanlig koketid på fårikål og hvordan oppbevares rester av fårikål? Her...

Nasjonalretten fårikål fortjener å bli feiret skikkelig!