Historien bak morsdagen
Til alle tider har man feiret mødre. Røttene til morsdagen går faktisk helt tilbake til antikkens dager, da de feiret Rhea - gudinnen for fruktbarhet, moderskap og beskyttelse av slekten.
Historien om morsdag
Gjennom historien har morsdagen gjenoppstått ulike steder. På 1600-tallet begynte de kristne i England å feire jomfru Maria, og dette ble etter hvert en høytid som inkluderte feiringen av alle mødre.
”Mothering Sunday” spredde seg over store deler av Europa, som en blanding av kirkelig høytid og folkefeiring.
På slutten av 1800-tallet ble morsdagen et resultat av engasjement fra religiøse organisasjoner i USA, og dette ble starten på feiringen slik vi kjenner den i dag.
Den første morsdagen i Norge ble feiret i et metodistkirke i Bergen 9. februar 1919. Datoen er forskjellig i ulike land, men fellesbetegnelsen er den samme: en hedersdag for alle mødre.
Ikke tid til å bake? Kjøp lekre kaker hos MENY:
Slik kan du gjøre stas på mor
Det finnes mange gode tips til morsdagen. Frokost på sengen er ikke bare kjempehyggelig for mor, men for stolte barn som får lov til å overraske mammaen sin.
- Et hjemmelaget kort vil smelte et mammahjerte.
- Far kan gjerne hjelpe til, dersom barna er for små til å klare alt selv.
- La mor få ligge litt ekstra lenge i sengen denne morgenen med et blad eller en avis.
- Når maten skal pyntes er det lov å la barna slippe fantasien løs og kose seg. La de for eksempel bestemme fyllet i frokostpannekakene eller hvordan muffinsene skal dekoreres.
- En deilig middag der hele familie er samlet rundt bordet, er også en fin måte å feire på.
- Inspirer barna til å lage en annerledes dag som skiller seg ut fra hverdagen.
- Overrask med en snølykt i hagen, eller inviter mamma ut på en liten skitur med egenkomponert fantasimatpakke og kakao.
- Skal du gjøre mammaen din ekstra glad kan du jo rydde rommet ditt, pynte stuebordet med en fin bukett blomster eller gi bort sjokolade og et duftlys.