Slik får du perfekt bruschetta og forslag til topping

Slik får du perfekt bruschetta og forslag til topping

Det er få ting som slår knasende sprø bruschetta med smaksrik topping. Hva er det beste man kan toppe dem med? Se våre beste tips for perfekt, sprø og smakfull bruschetta - hver gang!

Som mye annet digg, kommer også bruschettaen fra Italia. Bruschetta er godt til lasagne, supper, og perfekt som forrett eller en helt egen rett i seg selv.

Når italienerne ville kvitte seg med gammel loff, grillet de loffskiver og hadde på litt olivenolje, hvitløk og salt.

- Det er basisen, og herfra kan du toppe med alt mulig, sier MENY-kokk Truls Waaktaar Schøne.

På sommeren spiser vi mye skalldyr, og da blir det fort litt loff og bagetter til overs. Ikke kast! Lag heller bruschetta. 

Dette er Truls beste tips for sprø bruschetta:

1. Velg fint brød og del på skrå

- Du kan selvfølgelig grille brød i alle varianter, men skal jeg servere gjester må brødet være fint, forteller Truls.

- Har jeg en bagett for hånden, skjærer jeg den på skrå og pensler de avlange sidene godt med olivenolje, før jeg legger dem på grillen.

Har du alt du trenger?

Klassisk bruschetta er fint, gjerne daggammelt brød, grillet i hvitløk, olivenolje og salt, toppet med tomat og basilikum. Klassisk bruschetta er fint, gjerne daggammelt brød, grillet i hvitløk, olivenolje og salt, toppet med tomat og basilikum.

2. Grill begge sider av brødet

Uansett om du bruker brødskiver eller bagetter, er det viktig at begge sider grilles til de blir sprø. Hvis ikke risikerer du en våt og dvask bruschetta, og det vil du ikke ha!

Når brødet er sprøtt, deler du et hvitløksfedd i to og gnir hvitløken godt inn på den ene siden. Dryss over havsalt.

Oljeguiden - slik velger du riktig matolje

Oljeguiden - slik velger du riktig matolje

Er du usikker på hvilken matolje som passer til hva? Vi hjelper deg å navigere gjennom jungelen av ulike olivenoljer, rapsoljer, sesamoljer og nøtteoljer - smak og bruksområde.

Inviter venner på bruschetta-party. Grill ferdig en haug med brødskiver, sett frem mye digg topping på bordet og la gjestene lage sine egne!

3. Lag klart bruschetta og topping dagen før

Skal du ha gjester kan du godt grille brødet og lage topping i forveien, men selve anretningen gjør du rett før servering.

- Gjør du alt klart og setter dem i kjøleskapet får du en soggy og seig bruschetta. Ha på hvitløk og alt det gode rett før servering, så blir resultatet perfekt, sier Truls.

For å få en sprø bruschetta, må brødet grilles på begge sider. For å få en sprø bruschetta, må brødet grilles på begge sider.

Forslag til spennende topping på bruschetta:

Toppingen kan variere i det uendelige og etter hva man har i kjøleskapet. Lurer du på hva som smaker godt på bruschetta? Vi anbefaler disse fire variantene:  

1. Bruschetta med avokado og tomat

Klassisk bruschetta toppes gjerne med hvitløk, basilikum, tomat og god olivenolje. Denne varianten har avokado som bidrar til å friske opp retten. 

Topp burschettaene med noen dråper balsamicoeddik, litt pinjekjerner, en klype salt og kvernet pepper, avokado og solmodne norske tomater for en frisk og god sommervariant.

2. Bruschetta med spekesinke og mozzarella

Husk at retten ikke blir bedre enn kvaliteten på råvarene dine, så bruk en god olivenolje, solmodne tomater, og en god spekeskinke som toscanaskinke eller parmaskinke. 

Her kan du også bruke osten burrata istedenfor den klassiske mozzarellaen.

3. Bruschetta med gorgonzola og druer

En spennende og litt annerledes bruschetta med blåmuggost, druer, honning og balsamico. Dette er virkelig en fest for smaksløkene med en perfekt blanding av søtt og syrlig.

- Perfekt som forrett når du vil imponere gjester eller som lunsj når du vil unne deg noe ekstra godt!


4. Bruschetta med asparges, egg og bacon

Her en oppskrift på bruschetta med egg, knasende sprø og nygrillede asparges, bacon og parmesan – ja, en lykkeblings uten sidestykke!